Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović povukao je sa dnevnog reda Skupštine grada Prijedlog odluke o odobravanju subvencije “Toplani” za izmirenje obaveza po osnovu kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Prema prijedlogu, Grad je “Toplanu” trebao subvencionisati u iznosu 1.250.000 KM.

– U odluci usvojenoj 2014. godine stoji da je rata 1.140.000 KM. I tu imamo nesklad od 110.000 KM. U narednom periodu razgovaraćemo sa direktorom “Toplane”, utvrdićemo činjenično stanje i, ukoliko se steknu uslovi, usvojićemo odluku o subvenciji u onom iznosu u kojem “Toplana” plaća kreditoru – pojasnio je Pavlović.

On je dodao da su neophodne dodatne informacije kako bi se ovo pitanje kvalitetno razmotrilo, te da će se ovome odbornici vratiti već na nekom od narednih zasjedanja. 

Da je povlačenje ove tačke neophodno, smatra i odbornik SNSD-a Saša Bursać, navodeći da oko poslovanja “Toplane” postoji niz čudnih okolnosti.

– Imali smo tu masu nelogičnosti, bez ikakvih obrazloženja. Ove odluke ranije su donošene, ali su ih donosili neki drugi ljudi. U tim odlukama ne učestvuju odbornici. Ovo nije materijal za odbornike i ovo ne može ovako da dođe pred Skupštinu i da se izglasa tek tako – izjavio je Bursać.

Šef Odborničkog kluba DNS-a Goran Predojević rekao je da ne vidi šta je sporno u subvencionisanju kredita “Toplane”, jer je to rađeno i ranijih godina.

– Mi smo uvijek odobravali pomoć “Toplani” kako bi ona funkcionisala. Mi sad imamo toplanu koja kvalitetno grije, i, uz pomoć Grada, posluje na granici pozitivnosti. Bez te pomoći ona ne bi mogla, i to smo znali cijelo vrijeme. Bez ove pomoći ona bi došla u tešku dubiozu, kakav je bio slučaj sa banjalučkom toplanom – naveo je Predojević.

Na ovoj sjednici usvojen je i program rada gradskog parlamenta za 2021. godinu.

– Ovo je okvirni program, koji se redovno usvaja svake godine. Odbornici imaju mogućnost da kroz dopune dnevnog reda uvrste i tačke koje nisu u programu. Tako smo prošle godine imali 56 tačaka koje nisu bile u programu, a Skupština ih je razmatrala – rekao je predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović.

Na zasjedanju su, između ostalog, usvojene odluka o visini poreske stope na porez na nepokretnosti, te odluka o prioritetima finansiranja udruženja i fondacija u ovoj godini.

Za v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora imenovan je Dragoslav Kabić.

Takođe, imenovana su i  stalna radna tijela Skupštine, osim Komisije za mlade, jer nije postignuta saglasnost o članovima koji treba da budu delegirani ispred Omladinskog savjeta Prijedor.

Z.J.