-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

POZITIVNA NAPLATA JAVNIH PRIHODA (video)

Najnovije vijesti

U Područnom centru Prijedor Poreske uprave RS ostvareni su veći javni prihodi u provoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle. Zabilježeno je veće ostvarenje sa razlikom od preko 4.980.000 KM. Pomoćnik direktora Poreske uprave za Područni centar Prijedor, Milenko Puzigaća, zadovoljan je rezultatima.

– Mi zaista možemo biti zadovoljni rezultatima naplate. To nas čini sad u ovom trenutku drugim centrom  po naplati u kompletnoj Poreskoj upravi i predstavlja nastavak trenda iz prethodnog perioda, gdje se iz godine u godinu bilježi rast naplate javnih prihoda – rekao je Puzigaća


Prema njegovim riječima ažurnost građana je zadovoljavajuća kada je riječ o plaćanju poreza. Za velika dugovanja prema Poreskim obveznicima postoji mogućnost reprograma uz ispunjavanje zakonskih uslova. Ko će biti donosilac odluke o odobrenju reprograma zavisi od novčanog iznosa duga. Za dugovanja do 30.000 KM o reprogramu odlučuje Poreska uprava, ukoliko je dug veći od tog iznosa, donosilac odluke je Ministarstvo finansija. Da bi se pristupilo ovoj fazi, postoje određeni zahtjevi.

-Da bi se ušlo u reprogram, obaveze ne smiju biti starije od godinu dana. Prilikom pristupanja postoje zahtjevi i obrasci koji se popunjavaju kod nas. Da bi se dug odgodio mora postojati garancija i ono što se zalaže za visinu duga. Mora se procijeniti vrijednost robe koja se zalaže i onda o tome odlučiju nadležne službe koje se bave reprogramom poreskih obveznika- pojasnio je Puzigaća. Na osnovu godišnjih i mjesečnih planova sprovode se redovne kontrole evidentiranja prometa. U periodu od 1. januara do 31. jula izvršeno je 247 kontrola , 111 prekršajnih naloga na iznos od 72.000 KM i 47 zabrana obavljanja djelatnosti.

V.G.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!