Ove nedjelje, 19. januara, u Prijedoru će Bogojavljenje biti obilježeno tradicionalnom litijom i plivanjem za Časni krst u rijeci Sani. Završene su sve potrebne pripreme i ispunjeni  svi preduslovi za održavanje ove manifestacije, poručeno je sa danas održane sjednice Organizacionog odbora. Gradonačelnik Milenko Đaković pozvao je Prijedorčane da dođu u što većem broju, i da na miran i dostojanstven način proslave ovaj veliki hrišćanski praznik. – Vjerujem da će ovo biti izuzetno lijepa manifestacija, kao i do sada – poručio je Đaković.

Bogojavljenska litija je svenarodni događaj, nenametljiiv i spontan, ali da okuplja veliki broj učesnika, poručio je protojerej stavrofor Mladen Majkić.- Time se potvrđuje da Bogojavljenska litija nije samo ovozemaljski događaj. Već događaj u kojem mi čvrsto i iskreno vjerujemo u predanje crkve da se na Bogojavljenje zaista javio Bog u Svetoj Trojici. I pozivam sve ljude dobre volje da učestvuju u litiji, da ona bude što duža, što dostojanstvenija. Da tako pokažemo miroljubivost i dostojanstvo naše hrišćanske vjere – poručio je Majkić.

Centralna proslava započeće u 9.00 časova Svetom liturgijom u Hramu Svete Trojice. Nakon liturgije, u 11.00 časova, ispred Hrama krenuće Bogojavljenska litija ulicama Prijedora ka Gradskom mostu, gdje će biti obavljeno vodoosvećenje sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Sanu i plivanje za krst. Prema najavama, kroz Bogojavljensku litiju pružiće se i podrška pravoslavnom narodu Crne Gore.

Z.J.

PrethodniBOŽIĆNI PRIJEM U KASARNI “ŽARKO ZGONJANIN” (video)
Slijedeći„RUDAR PRIJEDOR“ KRENUO SA PRIPREMAMA (video)