Predsjedavajući i članovi “Grupe prijatelja zaštite novinara”, koju čini više od 40 zemalja, pozvali su sve države da zaštite novinare i zaposlene u medijima, te očuvaju slobodne i nezavisne medije i obezbijede nesmetan pristup informacijama na internetu i van njega, u vremenu kada u svijetu vlada virus korona.
Poziv su uputili Austrija, Francuska, Grčka, Litvanija i Švedska u svojstvu predsjedavajućih i kopredsjedavajućih “Grupe prijatelja” u NJujorku, Ženevi, Beču i Parizu, saopšteno je iz OEBS-a.

U pozivu se navodi da slobodni, nezavisni i pluralistički mediji igraju nezamjenjivu ulogu u informisanju javnosti tokom trenutne krize u vezi sa virusom korona, tako da svi imaju pravo na sveobuhvatne, dostupne, pravovremene i pouzdane informacije u vezi sa prirodom i nivoom prijetnje koju virus korona predstavlja za njihovo zdravlje, omogućavajući ljudima da prate smjernice zasnovane na dokazima o tome kako da se zaštite.

“Javnom zdravstvu je potrebno povjerenje javnosti. Povjerenje je ključno za postizanje adekvatne podrške naporima vlasti da pomognu u sprečavanju širenja virusa i za to da se javnost pridržava propisanih mjera”, ističe se u saopštenju i dodaje da povjerenje ne može biti postignuto bez transparentnosti i odgovornosti koje pružaju i garantuju slobodni mediji.

S druge strane, ističu iz ove grupe, slobodni i nezavisni mediji igraju važnu ulogu u suprotstavljanju dezinformacijama, tako što omogućavaju pristup tačnim, na činjenicama zasnovanim i provjerenim informacijama.

“U tom kontekstu je od ključne važnosti da se javne i privatne medijske kuće pozabave dezinformacijama, prvenstveno tako što će same pružiti pouzdane informacije”, ističu iz Grupe i dodaju da sa velikom zabrinutošću gledaju na povećanje restriktivnih mjera koje su preduzele neke zemlje, kojima se nesrazmjerno ograničava pravo na slobodu izražavanja.

U pozivu se dodaje da hapšenja, progon i uznemiravanje novinara i medijskih radnika, naročito žena, kao i kampanje s ciljem diskreditovanja njihovog rada i protjerivanje stranih novinara zbog njihovog izvještavanja o virusu korona ili proglašavanje krivičnim djelom navodnih dezinformacija na internetu i van njega, mogu predstavljati kršenja ljudskih prava.

“Grupa prijatelja zaštite novinara” poziva vlasti da preduzmu izuzetne napore da zaštite rad novinara u trenutku vanredne situacije u javnom zdravstvu, te navodi da ostaju u potpunosti posvećeni zaštiti slobode medija i bezbjednosti novinara u ovom ključnom periodu.

SRNA

Prethodni“ARCELORMITTAL PRIJEDOR” POMAŽE NAJUGROŽENIJIMA
SlijedećiU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”