3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

PRAKTIČNA NASTAVA U PRIVREDI ZA ELEKTROTEHNIČARE

Najnovije vijesti

Posredstvom Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, danas je potpisan sporazum između Elektrotehničke škole i zainteresovanih privrednika o provođenju projekta „Praktična nastava u preduzećima“. Projekat se odvija u okviru programa „Prilika plus“, koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Vlada Švajcarske. Cilj Projekta je unapređenje praktične nastave, kako bi iz srednjih stručnih škola izlazili kvalifikovani radnici. Direktor Dragoja Mijić rekao je da će ovaj projekat naročito dobro doći četvorogodišnjim zanimanjima, koja dosad nisu pohađala praksu van škole.

Dragoja Mijić
Dragoja Mijić, direktor Elektrotehničke škole

– Kroz ovaj projekat želimo postići da se dio prakse izvodi i u našim privrednim oragnizacijama. Ovo je posebno značajno za zanimanje koje već drugu godinu upisujemo. Radi se o tehničaru mehatronike i nemoguće je dobiti kvalitetno svršene učenike bez kvalitetne prakse, a na tom zajedno moraju da rade škole i privredni subjekti – naveo je Mijić.

Kako kažu u Agenciji PREDA-PD, planirana je nabavka opreme za školsku radionicu.

Milena Gnjatović Simatović
Milena Gnjatović Simatović, projekt-menadžer

– Kroz ovaj projekat ćemo nabaviti opremu potrebnu za zaokruživanje obrazovnog ciklusa za mehatroničare, kako bi ta djeca nakon završene edukacije unutar škole nastavila praktičnu nastavu u nekom od preduzeća. Danas su sa nama preduzeća koja su i u prvoj fazi projekta pristala da prihvate ovu djecu, da bi ona izašla iz škole sa što boljim znanjem, koje će im omogućti da sutra lakše pronađu zaposlenje – rekla je Milena Gnjatović Simatović, projekt-menadžer u ovoj agenciji.

Ovim projektom zadovoljni su i poslodavci, koji na ovaj način sebi stvaraju buduće radnike.

Vlado Reljić
Vlado Reljić, direktor prijedorskog „Vodovoda“

– Dosad se saradnja sa Elektrotehničkom školom svodila na godišnje posjete učenika našem preduzeću. Ovim se saradnja institucionalizuje i „Vodovod“ će učiniti potreban napor da obezbijedi ono što je potrebno da djeca nauče u praksi kako funkcionišu razni uređaji i oprema o kojim uče u školi – reko je Vlado Reljić, direktor prijedorskog „Vodovoda“.

Projekat se odvija u okviru programa „Prilika plus“, koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Vlada Švajcarske. Njime je obuhvaćeno 15 srednjih stručnih škola u Republici Srpskoj. Među njima su se našle Elektrotehnička, Mašinska i Poljoprivredna škola iz Prijedora te Mješovita srednja škola “Nikola Tesla” iz Kozarske Dubice. Vrijednost projekta za ove četiri škole iznosi 160.000 KM.

Momir Širko
Momir Širko, koordinator za privatni sektor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća

– Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća nastaviće  da radi na ovom projektu i naš cilj u konačnici jeste da ovo što sad radimo postane dio sistema, te da poslodavci dobijaju radnu snagu koja može da zadovolji zahtjeve radnog mjesta – naveo je Momir Širko, koordinator za privatni sektor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Z.J.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!