10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

PRAVOSLAVCI I KATOLICI ZAJEDNO PROSLAVILI NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: PORUKE MIRA I TOLERANCIJE IZ PRIJEDORA

Najnovije vijesti

Prijedor, kao grad mira i suživota, dobio je još jednu manifestaciju koja će, po vjerovanju mnogih, postati prepoznatljivost grada na Sani. Pravoslavni i katolički vjernici ove godine praznuju najveći hrišćanski praznik na isti datum, 16. aprila. Tim povodom, na Malom gradskom trgu organizovana je manifestacija „Vaskrsu s ljubavlju, Uskrsu s ljubavlju“ koja je okupila predstavnike Pravoslavne, Katoličke i Grkokatoličke crkve. Bilo je tu i više udruženja te građana koji su željeli uveličati ovaj praznik. Manifestaciju je organizovao IPC „Kozarski vjesnik“ pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

– Želja nam je bila da iz Prijedora pošaljemo poruke o slozi, potrebi druženja i uzajamnog poštovanja, da se kao komšije međusobno uvažavamo i nastavimo zajedno razvijati naš grad – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Ukrajinski grkokatolički sveštenik, protojerej stavrofor Mihal Stahnek, današnju manifestaciju smatra prelijepom prilikom za pobožno druženje na dan kada Istok i Zapad proslavljaju zajedno Vaskrs i Uskrs.

Čestitke pravoslavnim vjernicima, rimokatolicima i grkokatolicima uputio je, u ime Srpske pravoslavne crkve, protojerej stavrofor Ranko Maletić.

– Vaskrs je najveći praznik hrišćana. Kao što se kaže u Svetom pismu: da Hristos ne usta, uzalud naša vjera. Hristos je ustao iz mrtvih, pobijedio smrt, učinio je ništavnom. Za njega je smrt običan san. Zato je ovo veliki dan za nas, hrišćane, jer slavimo Hristovo vaskrsenje, a kroz Hristovo vaskrsenje slavimo vaskrsenje svakog čovjeka posebno – rekao je Maletić.

– Ovo je Kristova želja. Prije odlaska s ove zemlje, Isus je molio za jedinstvo svih svojih sljedbenika. Razjedinjenost sigurno nije volja Božija, pogotovo Isusa Krista. Na ovoj manifestaciji, na ovo malo kvadrata, imamo pokazatelj kako bi to trebalo biti. Kršćanski simboli su isti, to je ono što nas povezuje. Problem je da li mi znamo naše simbole kršćanske i da li stojimo iza njih. Mi stojimo iza ljudskih podjela, ljudske gluposti, a ne iza onog Božijeg, što čovjeka čini čovjekom i što donosi pravu radost. Volio bih da teolozi koji odlučuju o tome, malo ujednače kalendare da i ubuduće bude ovakvih poklapanja – poručio je župnik Marko Vidović.

Manifestaciji „Vaskrsu s ljubavlju, Uskrsu s ljubavlju“ prisustvovao je i Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Zajedno s drugim vjerskim predstavnicima, on je pratio program i čestitao hrišćanima njihov najveći praznik.

– Bila mi je čast i zadovoljstvo da dođem, da čestitam blagdan našim komšijama koji žive zajedno s muslimanima u ovom gradu. Ovo je veliki blagdan za vjernike katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. Želim im da u miru i sa najbližima provedu praznik i da nam svima budućnost bude bolja – poručio je efendija Velić.

Građanima su dijeljeni vaskršnji pereci i jaja. Po ocjeni stručnog žirija, najljepše našarano jaje imala je Župa sv. Josipa, a najljepšu vaskršnju korpu Ukrajinci. Mjesna zajednica Gornji Orlovci mogla se pohvaliti najljepšim štandom, a najukusnijim peretkom Kolo srpskih sestara. Najtvrđe jaje imao je Miloš Levnajić iz Jaruga.

– Ovom manifestacijom željeli smo poslati poruku zajedničkog života i tolerancije. Izmiješani smo u svim sferama društvenog života, i rodbinskim vezama, i na poslu itd. Od političara očekujemo da i oni nama svakodnevno šalju ovakve i slične poruke zajedništva, da živimo lakše i bolje – rekao je direktor IPC „Kozarski vjesnik“ Zoran Sovilj.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su tamburaški orkestar KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana, KUD „Kozara“ Prijedor te Udruženje Ukrajinaca „Kozak“.

Foto album sa ove manifestacije možete pogledati OVDJE!!!

D.S.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!