14.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

PRED POČETAK OTVARANJA UGOSTITELJI U NEDOUMICI OKO NAČINA RADA

Najnovije vijesti

Ugostitelji očekuju da bi u relaksiranju mjera uskoro i oni mogli početi s radom. Ranko Zgodić, predsjednik Upravnog odbora Područne preduzetničko-zanatske komore Prijedor, vjeruje da bi to moglo biti oko polovine maja. No, tu ima još mnogo nejasnoća.

– Ne znamo u kom smislu se očekuje propisani način rada, da li je to samo dezinfekcija, ko može vršiti dezinfekciju prostora, ko ima ovlaštenja, po kojim cijenama. Bojimo se da će nam to napraviti još neki novi finansijski trošak koji mnogi neće moći izdržati – kaže Zgodić. Dodaje da su se obratili  i gradskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu. I nadležnim inspekcijama. Traže precizne odgovore i na ta pitanja. Rješenje nisu kako navodi, pregrade od pleksiglasa, niti prostor za jednog gosta, od tri i po do četiri kvadratna metra.

– Očekujemo da to budu potpuno relaksirajuće mjere gdje će mušterije, a i sami radnici možda biti zaštićeni samo maskama i rukavicama i nekakvom kratkom fizičkom distancom. Nama je potrebno, da bi se vratili u nekakav normalan život, da radimo s nekih 70 do 80 odsto kapaciteta – kaže Zgodić. Naglašava da ugostitelji podržavaju priču da je zdravlje ipak na prvom mjestu, a nadaju se da će nadležni u ovoj drugoj fazi, imati sluha i za njihove finansijske probleme.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora ranije je najavio cijeli set mjera podrške poljoprivredi i privredi. Podrške će, kako naglašava, biti u drugom krugu, mada cjelokupnu situaciju usložnjava punjenje budžeta. – Ovo sigurno neće biti zadnji set mjera. Vjerovatno ćemo morati ići i dalje – kaže gradonačelnik.

Oni koji su počeli s radom, poput određenog broja trgovina, ipak ne kriju zadovoljstvo. Aleksandar Đurašinović, regionalni menadžer „Sportvision-a“ kaže da je ova kompanija kao društveno odgovorna prihvatila sve mjere prevencije. – Daleko je to od onog posla i gužve na koju smo navikli, samog ritma rada, ali generalno je dobro da se krene s radom, pa ćemo vidjeti kako će to biti u budućnosti – kaže Đurađinović.

U RS trenutno ima oko 5.000 ugostitelja. U Prijedoru je prije proglašenja vanrednog stanja poslovalo 1.470 malih preduzetnika. S radom je potpuno prestalo njih 955, s oko 2.800 radnika.

M.Z.   

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!