U  Agenciji za ekonomski razvoj  „Preda-PD“ trenutno je u toku izrada vizira koji su namijenjeni zaštiti medicinskih radnika. Prva količina od 30 vizira koji se rade uz pomoć 3D  štampača biće isporučena u ponedjeljak Domu zdravlja. Kako ističe Aleksandar Drljača, v.d .direktor Agencije „Preda-PD“ izrada vizira realizovana je uz pomoć stručnih ljudi i firmi koje su im uz jedan njihov  ustupile i svoje 3 D štampače. Time su u  „Predi-PD“   potvrdili još jednom , kao toliko puta ranije,  da je riječ o društveno odgovornoj agenciji.

-Nabavili smo određen broj 3D štampača  i došli  na ideju, prije svega naš projekt menadžer Zoran Dimitrijević  u saradnji s mašinskim inžinjerom u „Kolektoru“ Borisom  Javorom , da počnemo proizvodnju vizira za naše medicinske radnike smatrajući da ih u ovoj situaciji treba zaštititi na najbolji mogući način. I mislim da će ovo biti pravi potez i da  će biti zaštićeniji s ovom našom isporukom- rekao je Drljača i dodao da će prvih 30 vizira u ponedjeljak biti isporučeno  Domu zdravlja. Druga isporuka, od takođe 30 komada biće napravljena  tokom naredne nedjelje nakon čega će određen broj vizira biti isporučivan u dogovoru s gradonačelnikom, Štabom za vanredne situacije i po potrebi.  

Zoran Dimitrijević, projekt menadžer Agencije „Preda-PD“, kaže da je u saradnji s partnerima razvijen vlastiti model vizira. – Ono što je bitno reći je da je jedan printer iz Agencije „Preda“ dok su firme „ Polis“ i „Livnica“ ustupile svoje 3D printere kako bi proces bio brži i efikasniji.- ističe Dimitrijević. U prvoj fazi za izradu jednog vizira treba četiri časa. Materijal za izradu vizira obezbijedila je Agencija „Preda- PD“.

M.Z.

PrethodniDOM ZA STARIJA LICA UVEO OŠTRE MJERE KAKO BI SPRIJEČIO ULAZAK VIRUSA U USTANOVU (video)
SlijedećiU Prijedoru zabilježen novi slučaj virusa korona