U Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” danas je održano predavanje za učenike, roditelje i radnike pod nazivom “Kako izaći iz bračne krize?”. Aktivnost je to Centra za socijalni rad Prijedor u okviru obilježavanja Nedjelje braka. Bila je ovo prilika da učenici kroz literarne, likovne radove i dramski prikaz opišu svoje viđenje vrijednosti braka.

– Za nas je ovo značajna tema, jer ako sada razgovaramo o tome, onda ćemo još bolje donositi odluke kada budemo stariji. Kao što sam u svom literarnom radu naglasila, moramo paziti kakve odluke donosimo i voditi se podjednako i mislima i srcem – rekla je Luna Katarina Karan, učenica devetog razreda, koja je nagrađena za literarni rad “Vrijednosti braka za moj život”.

Osim bračnih partnera, porodicu čine i djeca. Svaki roditelj je odgovoran za svoje dijete. Zdravko Budimir, direktor OŠ “Desanka Maksimović”, kaže da se njihova škola na ovaj način pridružila obilježavanju Nedjelje braka. Osim toga, ovo je prilika da učenici više saznaju i o instituciji braka.

– Mi smo prihvatili da učestvujemo u ovoj kampanji zato što smatramo da su djeci potrebne informacije o instituciji braka, da bi kasnije znali procijeniti sve vrijednosti koje donosi život u skladnoj porodici – dodao je Budimir.

S obzirom da se Centar za socijalni rad bavi pitanjima brakorazvoda, mirenja, te povjeravanja djece iz vanbračnih zajednica, praksa pokazuje da je sve više supružnika koji imaju problema sa nerealnim očekivanjima bračne zajednice, nerazumijevanjem bračnih odnosa, te nepripremljenošću  za brak. Dragana Savić-Pešević, socijalni radnik, smatra da se o ovoj temi treba govoriti i u obrazovnim institucijama.

– Pitanje ličnog rasta i razvoja u redovnoj nastavi je nekako pomaknuto u stranu. Smatramo da bi bilo odlično da već od malih nogu djeci govorimo o tome kako razumjeti sebe i druge, jer će im to biti potrebno u životu – dodala je Savić-Pešević.

Centar za socijalni rad Prijedor organizovao je brojne aktivnosti povodom Međunarodne nedjelje braka, a završna konferencija planirana je za sutra u prostorijama Centra.

M. Šodić

PrethodniMANJI BROJ KRAĐA I TEŠKIH KRAĐA (video)
SlijedećiSKUD: Otvorena vrata za rekreativce (video)