Kako se nositi sa problemom dijabetičnog stopala? Savjete iz prve ruke, Prijedorčani koji žive sa dijabetesom mogli su da čuju na predavanju koje je održala prim. dr Vesna Jelača, internista-dijabetolog. Dijabetično stopalo je posljedica šećerne bolesti i jedna od najčešćih komplikacija. Oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sastava otežavaju zarastanje rana nastalih pucanjem kože, posebno pri hodanju. Komplikacije na stopalu, kao i druge povezane sa šećernom bolesti, mogu se ublažiti kontrolom nivoa šećera u krvi i redovnim pregledima. Na sreću, veliki dio tih promjena moguće je prevenisati uz pravilnu njegu stopala.

– Ovo nam je prilika da skrenemo pažnju dijabetičarima da redovno  pregledaju svoja stopala i uredno sijeku nokte, kako ne bi došlo do infekcije. Potrebna je udobna obuća, koja ih neće žuljati. Ako već prepoznaju neke simptome dijabetičnog stopala (trenjene, žarenje, nesanica), trebaju ga adekvatno liječiti. Pored dobre regulacije glikemije, neophodno je uvođenje terapije, to je alfa- lipoinska kiselina, koja regeneriše oštećene ovojnice i na taj način se smanjuju simptomi. Nastoji se spriječiti ono što je najteže i najozbiljnije za pacijenta, a to je pojava gangrene koja sa sobom nosi velike probleme – objašnjava Jelača i dodaje da najveći problem u liječenju dijabetičkog stopala predstavlja infekcija.

Na predavanju smo zatekli Ljiljanu Rubin, majku dječaka Sergeja, koji je u četvrtoj godini dobio dijabetes. Zdrava ishrana i fizička aktivnost dva su bitna faktora za mlade koji žive sa dijabetesom. Toga se uredno pridržavaju i problema nema. Ljiljana kaže da su roditeljima ova predavanja od velikog značaja, jer se može puno toga naučiti.

– Redovno vršimo kontrole, regulacija šećera u krvi je dobra. Pazimo na ishranu i vodimo računa da bude fizički aktivan, jer je to jako važno za djecu dijabetičare – dodaje Ljiljana.

Na ovom predavanju prikazan je i dokumentarni film “Siguran ispod duge”, a prisutni su imali priliku da besplatno izvrše pregled, te izmjere nivo šećera u krvi. Dijabetes je bolest za koju nikad dosta prevencije, a da bi se krenulo sa prevencijom, potrebne su edukacije ovakvog tipa, tvrdi Svetlana Čeko, predsjednik Udruženja dijabetirača Prijedor, i dodaje da im je cilj da znanje o dijabetesu dopre do što većeg broja građana.

U Udruženju zahvalni su sponzorima “Sport Cafeu”, prodavnici sportske opreme “Rado Sport”, Školi fudbala “Crvena zvijezda”, te kompanijama “Novonordisk” i “Medicom”, koji su omogućili da obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa protekne u najboljem redu. 

M. Šodić

Prethodni„RADNIK“ IZBACIO „RUDAR“
SlijedećiNIJEMCI KUPUJU GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE U „CELPAKU“