Širom Srpske sve je spremno za proslavu Dana Republike i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora, Zoran Predojević rekao je da je ovaj datum sjećanje na sve borce koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske u kojoj Srbi danas mogu slobodno da žive. – Tog dana 1992. godine dali smo ime Republici Srpskoj za koju smo se borili, koja je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine i to niko ne može da izbriše. Deveti januar za nas borce znači mnogo, toga dana smo donijeli odluku da ćemo se boriti i izboriti za dio teritorije koja pripada srpskom narodu na ovim prostorima i u tome smo uspjeli – rekao je Predojević.

Dan Republike čestitao je svim pripadnicima boračke organizacije, uz želju da boračka populacija dobije status koji zaista zaslužuje, jer je najzaslužnija za stvaranje RS. – Mi ćemo preko svojih predstavnika u organima BORS insistirati na poboljšanju socijalnog statusa demobilisanih boraca. Da se kroz boračke dodatke osigura njihov bolji socijalni status. Inicijativama ćemo tražiti da se lične invalidnine i ostala primanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca poboljšaju, na dobrobit korisnika tih prava – poručuje on.

Predojević je istakao da su veliki doprinos u stvaranju RS dale i prijedorske ratne brigade i jedinice MUP-a RS, tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Prijedor. – Iz tih redova 657 boraca je dalo svoje živote za RS. Te jedinice su bile odlučne da odbrane ove prostore. Za hrabrost i zasluge u proteklom ratu 43. prijedorska motorizovana brigara je prva u RS odlikovana najvišim priznanjem – Ordenom Nemanjića. Odlikovana je i Peta kozarska pješadijska brigada i prijedorska jedinica MUP-a RS – dodao je Predojević.

Sutra je u RS neradni dan. Svečana akademija povodom Dana Republike u Prijedoru će biti održana večeras u Pozorištu Prijedor, sa početkom u 19.00 časova. Učesnici u programu su Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor i Etno grupa “Trag”. Sutra, na Dan Republike, 9. januara, u Kinu “Kozara”, u 19.00 časova, biće prikazan dokumentarni film “Nebo nad Bjelovarom”, o majoru Milanu Tepiću, autora Nedeljka Lajišića. Ulaz na obje manifestacije je besplatan!

M.Šodić

PrethodniIspraćen centralni Badnjak u Prijedoru
SlijedećiPOČELE PRIPREME ZA OSNIVANJE JAVNOG GRADSKOG HORA (video)