-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

PREDSTAVA “BUNAR” SUTRA NA ZENIČKOM FESTIVALU

Najnovije vijesti

Na zeničkom festivalu drame i autorskog teatra nastupiće Pozorište Prijedor sa predstavom “Bunar” prema tekstu Radmile Smiljanić i u režiji Darka Cvijetića.
Porodična drama između majke, sina Miloša koji se iz rata vraća bez nogu i snahe Jasmine koja ne uspijeva da zatrudni, smještena je u srpsko selo, ali problematičan odnos svekrve i snahe nadjačava problem mješovitog braka.

Lik majke igra Zlata Kogelnik, njenog sina Srđan Knjeginjić, snahe Sabina Halilović, udovice Smilje Mirela Predojević i seoskog vrača Dean Batoz.

Osim prijedorskog ansambla koji nastupa sutra u 22.00 časa u Bosanskom narodnom pozorištu /BNP/ u Zenici, u takmičarskom programu predstaviće se Narodno pozorište Sarajevo i više koprodukcija sa predstavama “Otkrivanje žene”, “Za šta biste dali svoj život?” i “Sve se nekako preživi, osim smrti”, te Beogradsko dramsko pozorište s predstavama “Berlinski zid” i “Moje dete”.

U konkurenciji je i domaćin festivala BNP Zenica sa predstavom “Moja fabrika”, koprodukcija mostarskih pozorišta i BNP Zenica s predstavom “Mrtve ribe plivaju na leđima” i Kamerni teatar 55 Sarajevo sa predstavom “Mirna Bosna”.

Festival u Zenici traje od 5. do 14. maja, selektor je Nedžad Fejzić, a članovi žirija Selma Dizdar, dramaturg iz Sarajeva, Igor Ružić, pozorišni kritičar iz Zagreba i Ermin Bravo, glumac i profesor iz Sarajeva.

Osim stručnog žirija, predstave ocjenjuju i novinari i publika.

izvor: Srna

foto: Giga