5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

PREDSTAVLJEN GEOPORTAL ZA PREGLED MJERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Najnovije vijesti

U Prijedoru je održana prezentacija Geoportala za pregled mjera energetske efikasnosti, na kojem su radili Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Mašinski fakultet iz Banjaluke, te konsultantska kuća “AM Geosolutions” d.o.o. Banjaluka.

“Kroz projektne aktivnosti obradili smo oko 350 objekata, gdje su podaci prikupljani terenski i preuzimani iz zvaničnih evidencija. Proračunate su mjere arhitektonskih, energetskih i ekonomskih parametara za svaki pojedinačni objekat”, rekao je Mladen Amović ispred konsultantske firme “AM Geosolutions” i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta. On je naglasio da je riječ o posebno značajnom alatu, u vremenu kada je  energija važna u životu svakog pojedinca, a njena cijena sve skuplja.  

“Ovakve mjere će doprinijeti ekonomskoj i energetskoj stabilnosti Republike Srpske, a Prijedor je prvo mjesto odakle smo krenuli sa ozbiljnijim upravljanjem u tom smislu. Ovo je alat koji bi trebalo značajno da doprinese poboljšanju i olakšanju rada Gradske uprave, jer omogućava analizu pojedinačnih objekata, ali i cjelokupnih mjera na nivou kompletne teritorije grada Prijedora”, rekao je Amović, uz očekivanje da će Grad u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima i unosom novih objekata.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Danijel Zrnić izrazio je zadovoljstvo, jer je Mapa energetske efikasnosti grada Prijedora prva te vrste u Republici Srpskoj. On je zahvalio timu koji je učestvovao u ovom projektu i izradi aplikacije.

“Kolege su se potrudile i to odradile na kvalitetan način. Zadovoljstvo je što smo prvi u RS”, rekao je Zrnić.

S obzirom da se radi o javno dostupnom portalu, građanima i zajednicama etažnih vlasnika omogućen je uvid u osnovne podatke o objektima u kojima stanuju. Samim tim mogu da planiraju dalju obnovu, rade proračun i sarađuju s gradskim vlastima na unapređenju mjera energetske efikasnosti objekata, rečeno je na prezentaciji u Gradskoj upravi Prijedor. Geoportal za pregled mjera energetske efikasnosti finansiran je od strane GIZ-a.

D. S.