Prijedorskim voćarima danas je predstavljen projekat razvoja tržišne poljoprivrede „Farma II“, kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Švedske.  Cilj projekta je obuka poljoprivrednika za primjenu integralne proizvodnje voća.

Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo RS pri Poljoprivrednom institutu RS kaže da im je cilj da proizvođače upoznaju s inovacijama u voćarskoj proizvodnji, tačnije principima integralne proizvodnje voća.  Sve novine, počev od kimatskih promjena pa do novina na tržištu, tjeraju proizvođače da se prilagode novim trendovima. Sve, kako ističe, uz očuvanje eko-sredine i zdravlja ljudi.

– Naš je cilj da u toku ove edukacije i realizacije programa, taj način proizvodnje i taj koncept približimo našim proizvođačima. Da im damo naše savjete u nekim oblastima voćarske proizvodnje i da na osnovu toga oni usvajaju taj način proizvodnje – kaže Zavišićeva i napominje da se integralna proizvodnja voća kod nas malo primjenjuje.

To su uglavnom manje proizvodnje s manjim angažmanom hemijske zaštite i primjene hemijskih tretmana. Jedna od vrsta koja bi se mogla gajiti kroz integralni koncept je i kajsija. Prostora na tržištu ima, a tu su i povoljni agro-ekološki uslovi.  Razlog više da se proizvodnja kajsije približi i prijedorskim voćarima. Kad je riječ o sortama i tehnologiji uzgoja, kako bi se toj proizvodnji dao veći značaj u strukturi voćnih vrsta kod nas.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara grada Prijedora, edukaciju smatra korisnom, tim prije, jer je danas bilo govora i o značaju navodnjavanja. – Iskreno, za nas je kajsija nepoznanica. Prerađevine od kajsije volimo, ali što se tiče proizvodnje na području grada Prijedora tog nema. Bar ozbijnije proizvodnje. S druge strane, onaj ko nema navodnjavanje ne može računati na ozbiljnu proizvodnju  voća – ističe Marjanović.

Njegov voćnjak danas su posjetili učesnici ove radionice. 

M. Z.