Predstavnici svih osnovnih i srednjih škola grada Prijedora nedavno su posjetili Trento, grad-pobratim Prijedora, s fokusom na razmjenu iskustava i upoznavanje obrazovnog sistema u pokrajini Trentino.

Ovo putovanje bilo je kruna projekta ”Zadrugarstvo u školama grada Prijedora“, tj. obuke predstavnika ovdašnjih škola u formiranju i funkcionisanju zadruga, po čemu su Trento i čitava pokrajina poznati.

Prijedorska delegacija posjetila je dvije školske zadruge u gimnaziji i u jednoj osnovnoj školi te se na licu mjesta uvjerila u njihovo funkcionisanje. Imali su priliku da neposredno upoznaju uslove i regulativu za osnivanje i funkcionisanje školske zadruge, kao i primjere dobre prakse.

Organizovan je sastanak predstavnika prijedorskih srednjih škola: Gimnazije “Sveti Sava”, Ugostiteljsko-ekonomske škole i Poljoprivredno-prehrambene škole sa predstavnicima škola iste branše iz Trentina.

Tom prilikom dogovorena je posjeta tamošnjih učenika prijedorskim školama na proljeće naredne godine. Tradicionalno dobri domaćini, članovi Udruženja “Program Prijedor” iz Trenta, potrudili su se da i ovo putovanje bude izuzetno prijatno. Organizovane su posjete čuvenom Zvonu mira u obližnjem gradu Rovereto, obilazak arheoloških iskopina iz rimskog doba u samom Trentu, razgledanje božićnog sajma i mnogih kulturnih i istorijskih znamenitosti grada.

Sa predstavnicima škola, u Trento je putovala i delegacija mjesne zajednice Prijedor Centar, koja gaji dugogodišnje prijateljske i partnerske veze sa mjesnom zajednicom Trento Centar. Podsjećanja radi, rezultat ove plodonosne saradnje su i česme na Pećanima i Jerezi u Prijedoru. I ovo putovanje u Trento, kao i mnogobrojna putovanja do sada, kao krajnji ishod imaće uspostavljanje snažnijih partnerskih i prijateljskih veza ustanova i organizacija naša dva grada, navodi se u saopštenju za medije.

Delegacije prijedorskih obrazovnih ustanova u Trentu su boravile od 23. do 26. novembra.

D.S.