21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

PREKO 60.000 KNJIGA U ELEKTRONSKOM BIBLIOTEČKOM KATALOGU

Najnovije vijesti

Aktuelni trenutak Matične biblioteke “Ćirilo i Metodije” rezervisan je za elektronsku numeracija knjiga iz bogatog knjižnog fonda te kulturne ustanove u čijem sastavu aktivno djeluje Gradska čitaonica.

– Elektronska obrada i numeracija našeg knjižnog fonda dio je regionalnog projekta “Kobis” – podsjetila je bibliotekar zavičajne zbirke u Matičnoj biblioteci, Vedrana Tošić, i naglasila da je u Projekat uključeno sedam zemalja i preko 800 biblioteka bivše Jugoslavije.

Vedrana Tošić
Vedrana Tošić

– U našoj elektronskoj bazi je preko 14.000 knjiga, a to je proces koji podrazumijeva duži vremenski period – dodala je Tošićeva i naglasila da se, na taj način, u sve regionalne biblioteke uvodi elektronsko bibliotekarstvo, a samim tim i mogućnost da se knjige zadužuju u elektronskoj formi.

Na realizaciji projekta “Kobis”, koji podrazumijeva i vrijeme i novac, angažovana su četiri prijedorska bibliotekara pred kojima je obaveza da u elektronski bibliotečki katalog “smjeste” preko 60.000 knjiga, koliko ih, trenutno, posjeduje biblioteka “Ćirilo i  Metodije”.

R. R.

foto: Arhiva