3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

PREKO HLADNJAČE DO BOLJE CIJENE VOĆA

Najnovije vijesti

Od ove godine prijedorski voćari imaju jednu brigu manje. Puštanjem u rad hladnjače u Omarskoj imaju mogućnost da svoje proizvode na bezbjedan i kvalitetan način uskladište i prodaju po povoljnijim cijenama. U Poljoprivrednoj zadruzi “Kooperativa”, koja gazduje hladnjačom, ističu da je kapacitet dvije komore oko 400 tona i pozivaju voćare da iskoriste ponuđene mogućnosti.

“Kako je hladnjača počela da radi, voćari imaju sigurnost. A to znači da imaju i mogućnost da proširuju proizvodnju”, kaže dugogodišnji voćar Dalibor Jović.

Poljoprivredna zadruga “Kooperativa” nudi više modela saradnje sa voćarima. U zadruzi ističu da je cilj da se kompletan prinos sa prijedorske regije otkupi ili skladišti uz određenu nadoknadu.

“Sa zadrugarima i kooperantima uglavnom idemo na ugovoreni odnos.  Uzmemo voće, držimo ga na čuvanju i gledamo da postignemo što bolju cijenu. Zadruga naplati svoje troškove i onda po što boljoj cijeni isplatimo kooperante”, ističe Radivoj Vujković, direktor “Kooperative”.

Do kraja sedmice u hladnjači u Omarskoj trebalo bi da počne sa radom linija za hladno cijeđenje sokova. U Poljoprivrednoj zadruzi “Kooperativa” planiraju izgradnju novog objekta, gdje bi, između ostalog, bili smješteni sušara i hladnjača za zamrzavanje sitnog voća. Do kraja oktobra traje javni poziv za podizanje novih voćnih zasada, a u zadruzi obećavaju svu neophodnu edukativnu i stručnu pomoć.

                                                                                                                                                  Z. S.