Glumac Nebojša Glogovac preminuo je jutros u Beogradu u 49. godini, javio je RTS.
Glogovac je prije 10 dana hitno primljen u Institut, a u javnosti se pojavila informacija da je teško bolestan i da mu je zdravstveno stanje ozbiljno.

Od Glogovca se danas na društvenoj mreži “Instagram” oprostila i njegova koleginica Nataša Ninković.

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac.

Porodica je iz Trebinja preselila u Opovo, a potom u Pančevo, gdje je Nebojšin otac postao prota 1977. godine.

Godine 1987. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada popularnoj seriji “Bolji život”, a nakon završene srednje škole upisao je studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dvije godine studija predomislio se i 1990. godine upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Tumačio je brojne uloge na televiziji i u pozorištu, a jedna od njegovih posljednjih uloga bila je u TV seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koja će uskoro početi da se emituje na RTS-u. Igrao je i u seriji “Ravna gora”, gdje je tumačio lik generala Dragoljuba Mihailovića.

Neke od uloga po kojima će ostati upamćen su u filmskim ostvarenjima “Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Munje”, “Kad porastem biću kengur”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Krugovi”, “Do koske”, “Enklava”, “Ustav Republike Hrvatske”.

Igrao je i u serijama “Porodično blago”, “Moj rođak sa sela”, “Vratiće se rode”, “Vojna akademija”, “Ubice mog oca”.

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gdje je odigrao mnoge zapažene uloge. Neke od njih su u predstavama “Sumnjivo lice”, “Metamorfoze”, “Hadersfild”, “Šine”, “Lutalica”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Hamlet”.

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge nagrade i priznanja, među kojima su pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta.

Prošle godine je proglašen za evropskog glumca godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu “Ustav Republike Hrvatske” na festivalima u Puli i Londonu, kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

Dobotnik je, između ostalih, Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje u predstavi “Hadersfild” na Sterijinom pozorju, nagrade Grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrade “Miloš Žutić”, Statuete “David Štrbac”, Nagrade “Branka i Mlađa Veselinović”.

izvor: Srna

PrethodniPOLAZNICI ŠKOLE GLUME U PREDSTAVI “FILM JE GOTOV” (VIDEO i FOTO GALERIJA)
SlijedećiBIVŠI I SADAŠNJI DIREKTORI RIBNJAKA “SANIČANI” PRISVOJILI VIŠE OD 762.000 KM