19.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

PREPORUKA POLJOPRIVREDNICIMA Što prije da se krene sa sjetvom kukuruza (video)

Najnovije vijesti

U narednom periodu očekuju se povoljni uslovi za radove na otvorenom. Kako kaže Danijel Egić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Prijedoru, temperatura zemljišta je oko 14 stepeni, što znači da je dostiglo dovoljnu toplotu za sjetvu kukuruza.

– Trenutne agrometeorološke prognoze govore da će biti sušna godina. S tim u vezi, preporučujem da se zimska brazda što prije zatvori, da se akumulira i sačuva ono vlage što je ostalo, jer bilo je vrlo malo padavina i zemljište je suho. Već sa povećanjem temperature vazduha, a ako ne bude uskoro padavina, mi ćemo doći u situaciju da imamo sušu. Za četiri do pet puta je palo manje kiše nego što bi trebalo – kaže Egić.

Poljoprivrednicima koji još uvijek u fazi oranja zemljišta, preporuka je da što prije zatvore brazdu, da se izvrši ranija sjetva, te da se ide sa nekim nižim FAO grupama zrijenja kako bi ti kukurizi imali povoljne uslove u najkritičnijoj fazi oprašivanja i oplodnje. Jer, kako navodi Egić, više grupe zrijenja dospijevaju kasnije i zahvata ih veća vrućina, te dolazi do sušenja polena. Na području prijedorske regije kukuruz se sije na oko 1.700 hektara.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi na području ove regije u ogledima ima brojne sorte poljoprivrednih kultura, te raspolažu sa podacima o kvalitetu i prinosima. Poljoprivrednike pozivaju da im se u što većem broju obrate, ukoliko žele da saznaju nešto više o kvalitetu i osobinama ovih sorti, jer sve detaljne informacije mogu da dobiju na jednom mjestu.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!