-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

PREPORUKE PO SAGLEDAVANJU KOMPLETNE SITUACIJE

Najnovije vijesti

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da će tokom dana biti sagledana kompletna situacija kada je riječ o padavinama u Republici Srpskoj i date preporuke lokalnim zajednicama, a u slučaju potrebe u pripravnost će biti stavljene jedinice Civilne zaštite.

“Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković informiše se iz časa u čas o situaciji u svakoj lokalnoj zajednici. Trenutno sam u obilasku svih lokalnih zajednica izloženim riziku od poplava”, izjavio je Novitović novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je istakao da je neophodno preventivno djelovanje i odgovorno ponašanje, te da je obaveza Republičke uprave civilne zaštite da što brže i efikasnije sprovede sve mjere, koristeći sistem ranog upozoravanja u koordinaciji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, “Vodama Republike Srpske”, jedinicama lokalne samouprave i Vladom Republike Srpske.

Novitović je rekao da se, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih tridesetak časova očekuje povećana količina padavina u slivu rijeke Sane i rijeke Une.

On je napomenuo da je što se tiče padavina trenutno zatišje, koje je započelo prethodne noći, što je, prema njegovim riječima, doprinijelo stabilizaciji vodostaja rijeka.

“Trenutno su svi vodostaji ispod redovnog nivoa odbrana od poplava, ali smo u obavezi da povećamo nivo opreza i da kao odgovorni sprovedemo sve preventivne mjere, provjerimo stanje u lokalnim jedinicama Civilne zaštite da bi imali pravovremene odgovore i aktivnosti na zaštiti ljudi i imovine”, istakao je Novitović.

Šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac rekao je da je pala velika količina kiše, ali da su vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici još ispod redovnih odbrana od poplava.

“Očekujemo još kiše i, vjerovatno, rast vodostaja za još jedan metar u odnosu na sadašnji. Operativan je Opštinski štab za vanredne situacije i vjerovatno ćemo u toku dana donijeti odluku da li ćemo preduzeti još neke mjere prije proglašenja redovnih ili vanrednih mjera odbrane od poplava. Za sada pratimo situaciju na terenu i ne očekujemo veće problem u vezi sa vodostajem”, izjavio je Trubarac.

Trubarac je naveo da je u toku prošle noći došlo do naglog porasta vodostaja svih pritoka Une.

“Izlile su bujične vode Mlječanice, Binjačke, Moštanica i ostalih, a one se vraćaju u svoja korita. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište, a za sada nema zaplavljenih domaćinstava i pomoćnih objekata”, naveo je Trubarac.

On je istakao da su, za sada, prohodne putne komunikacije na području opštine.

SRNA