4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

PREPUNA SALA I PREZADOVOLJNA PUBLIKA

Najnovije vijesti

Prepuna sala Društvenog doma u Srednjoj Marićkoj pokazala je da je „Veče kulturnog stvaralaštva“ u potpunosti opravdalo svoj cilj. Na ovoj manifestaciji nastupili su učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš” Busnovi: područna odjeljenja Srednja Marićka, Gornja Marićka i Krivaja, folklorni ansambl, orkestar i pjevačka grupa KUD-a “Omarska”, izvorne grupe, vokalni solisti, muzičari i narodni umjetnici.

– Za ovu priliku izveli smo “Šumadiju” i “Obudovac”. Uživam u folkloru i ovakvim nastupima – rekla je jedanaestogodišnja Milijana Raković iz KUD-a “Omarska”.

–  Od početka sam uključena u rad Folklorne sekcije „Dušan Pantelić“. Smatram da je važno da moji vršnjaci njeguju tradiciju i običaje našeg kraja, a narodne igre i pjesme su jedan od načina – rekla je Milica Ivković.

Bojan Ratković, umjetnički rukovodilac Folklorne sekcije „Dušan Pantelić“ iz Busnova, podsjetio je da su obnovili rad u novembru prošle godine.

– Radimo u fiskulturnoj sali škole u Busnovima. Sekcija trenutno broji tri grupe: najmlađu, srednju dječiju i grupu veterana rekreativaca. Djeca su s područja Marićke, Busnova i okolnih sela. Radimo uglavnom program iz Republike Srpske – rekao je Ratković.

Učenici iz Krivaje pobrali su aplauze skečom „Moderna žena“, koji, po riječima profesora razredne nastave Branislava Baste, uz mnogo humora govori o prohtjevima savremene žene.

– U Krivaji učim kombinovano odjeljenje, treći i peti razred. Trudimo se da djeca ni u čemu ne zaostaju za đacima u čistim odjeljenjima – objašnjava Basta.

Zadovoljan što je „Veče kulturnog stvaralaštva“ okupilo veliki broj mještana Marićke i susjednih sela bio je Radivoj Miodragović iz Službe za mjesne zajednice grada Prijedora:

– Mjesna zajednica Marićka ima 1.880 stanovnika. Nažalost, za 20 godina, to je jedna trećina manje stanovnika. Mladi napuštaju ove krajeve. Prvenstveno zbog toga se trudimo da stvorimo uslove za ostanak stanovništva. Drago mi je što se ova manifestacija održava u domu koji je prošle jeseni u potpunosti rekonstruisan sredstvima Grada Prijedora – izjavio je  Miodragović.

Manifestaciji u Srednjoj Marićkoj prisustvovao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Izrazio je zadovoljstvo što su rekonstruisani domovi  omogućili obnovu društvenog i kulturnog života u ruralnim sredinama. Organizator „Večeri kulturnog stvaralaštva“ Saša Goronja ocijenio je da o uspjehu Manifestacije najbolje govore prepune sale društvenih domova u kojima je ona dosad održana.

–  Narod u selima, pogotovo u zimskom periodu, željan je ovakvih sadržaja, što pokazuje i velika posjeta. Posebno mi je drago što je sve više učesnika iz drugih krajeva, a ne samo sela domaćina, koji žele da nastupe i predstave svoje kulturno stvaralaštvo – rekao je Goronja.

Pokrovitelj je Grad Prijedor, medijski pokrovitelj IPC “Kozarski vjesnik”, a prijatelji Manifestacije: “Autotransport” Prijedor i Tvornica keksa “Mira”, članica “Kraš grupe”.

D.S.

 

 

 

 

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!