-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

APEL IZ PU PRIJEDOR: NE PRIJAVLJUJTE LAŽNE PRIJAVE (VIDEO)

Najnovije vijesti

Iz PU Prijedor apeluju na građane da ne podnose lažne prijave krivičnih djela koja uopšte nisu izvršena. Kažu, u posljednje vrijeme takvi slučajevi su evidentni. Prijave se uglavnom odnose na krivična djela teške krađe kada građani prijavljuju da su im otuđene vrijednosti koje su prethodno prodali ili izgubili i krađu novca koji su ranije potrošili. Do sada je evidentirano sedam lažnih prijava, a šest rasvijetljeno.

Zvezdana Alendarević, portparol Policijske uprave Prijedor precizira da se tri slučaja lažnih prijava odnose na krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, jedno na  krađu i još tri na tešku krađu. Navodi i primjere do sada rasvijetljenih slučajeva lažnih prijava poput one Austrijanca koji je na  nezakonit način htio da se domogne austrijskog osiguranja ili pak Prijedorčanina koji je prijavio krađu novca i provalu u stan na kojem je sam isjekao cilindar.

Motiv Austrijanca koji je prijavio krađu Audija vrijednog 30.000 maraka bilo je sticanje protivpravne imovinske koristi, a Prijedorčanin se vodio logikom da će krađom opravdati to što je potrošio pare. „Kada je austrijski državljanin došao u Prijedor s vozilom marke Audi vrijednosti 30.000 konvertibilnih maraka kojeg je u dogovoru  sa vlasnik jednog autoservisa sasjekao a potom imao namjeru  da u austrijskom osiguravajućem društvu naplati štetu, odnosno kasko osiguranje od austrijske osiguravajuće kuće. Drugi primjer je fingiranje provale u stan kom prilikom je vlasnik sam izvršio provalu u svoj stan pošto je prethodno potrošio novac koji je imao kod sebe taj novac je prijavio da mu je tom lažnom provalom otuđen.“, kaže Alendarević.

Obojica su dolijala. Alendarević naglašava da je Krivični zakon RS u slučajevima lažnog prijavljivanja krivičnog djela vrlo decidan. Oni koji ga počine mogu računati na novčanu kaznu, kaznu zatvora u trajanju do šest mjeseci ili pak dvogodišnju zatvorsku kaznu ako su prijavili lice da je počinilo krivično djelo, a znaju da nije počinilac. I kroz broj rasvijetljenih lažnih prijava krivičnih djela iz PU Prijedor indirektno građanima poručuju da to ne rade.Uvijek postoji drugi način da se problem riješi.“  Policijska uprava Prijedor postupajući posvakoj prjavi  radi na na utvrđivanju istinitosti te prijave  s toga upozoravamo građane da ne prijavljuju krivičn adjela za koj aznaju da  nisu izvršena , jer se samim tim troše policijski reserusi  troše se materijalna dobra, troši se vrijeme policijskih službenika ui slučaju da se utvrdi  da je neko  lažno podnio prijavu za neko krivično djelo preduzeće se mjere i radnje kako bi se podnosilac te prijave krivično sankcionisao odnosno procesuirao.  Još jednom ponavljam nemojte  podnositi lažne prijave krivičnih djela ako znate da djelo nije počinjeno i nemojte prijavljivati lica za krivično djelo ako znate da to lice nije izvršilac krivičnog djela.“, rekla je Alendarević.

Inače policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU Prijedor rasvijetlili su i dvije lažne prijave o podmetanju bombe, jedne pod sanitetsko vozilo a identifikovano je i lice iz Novog Grada koje je lažno telefonom prijavilo da je u Srednjoškolskom centru postavljena bomba. A primjeri iz policije pokazuju da onim koji lažno prijavljuju krivična djela ne nedostaje mašte. Pokazao je to i mladić iz Novog Grada koji je osmislio dva nepostojeća  maskirana razbojnika kako mu iz ruku otimaju torbicu s parama i mobilnim telefonom. I sve to zbog para kojim je platio račune a potrošio ih unaprijed.

M.Z.

foto: Giga