Povodom početka drugog polugodišta školske godine Policijska uprava Prijedor realizuje niz preventivno- represivnih aktivnosti u cilju poboljšanja stanja bezbjdenosti  u saobraćaju i zaštite najmlađe kategorije učesnika u saobraćaju. Jedna od tih aktivnosti bila je danas i u Osnovnoj školi “Desanaka Maksimović”.

Članovi školske saobraćajne patrole OŠ “Desanka Maksimović” danas su u ulici ispred ove školske ustanove kontrolisali saobraćaj zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Prijedor. U patroli su bili učenici  Andrija Karadžić i Lazar Tramošljanin, koji su pozvali vozače da budu posebno oprezni u zonama u kojima se kreću đaci od kuće do škole i obrnuto.

– Kad idemo do škole neka auta ne stanu,  samo projure, ne obraćaju pažnju na  pješake. Mislim da bi se trebala malo više kontrolisati vozila – rekao je Andrija .

I njegov školski drug  sličnog je mišljenja.

– Ima i dobrih i loših strana ali tu smo svi zajedno da se potrudimo da put od kuće do škole djeci bude što bolji – kaže Lazar.

Preventivne aktivnosti policije između ostalog se  ogledaju u pojačanom prisustvu policijskih službenika  u blizini škola, pješačkih prelaza i na putevima na kojima se kreće veći broj učenika -rekao je Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

Po njegovim riječima, osnovni cilj današnje aktivnosti prije svega da se podigne svijest kod vozača o pojačanom prisutvu djece školskog uzrasta u saobraćaju, ali i da se djeca edukuju pravilima  kretanja pješaka u saobraćaju. 

Nama  je na prvom mjestu  bezbjednost djece, a  jedan od tih faktora bezbjednosti je i dolazak u školu i povratak iz škole   – kazao je Zdravko Budimir, direktor OŠ “Desanka Maksimović” .

On je dodao da škola ima kontinuiranu saradnju sa Policijskom upravom Prijedor, odnosno sa saobraćajnom policijom.

 -Mi već godinama vršimo edukaciju naših učenika gdje oni kroz školske saobraćajne patrole  zajedno sa pripadnicima PU Prijedor pokušavaju da utiči na svijest vozača  prije svega radi bezbjednog boravka djece u školskom dvorištu – kaže Budimir.

P.Š.