16.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

PRI KRAJU NASIPANJE TERENA ZA IZGRADNJU PRIJEDORSKE PETLJE

Najnovije vijesti

U toku su pripremni radovi na izgradnji prijedorske petlje na auto-putu Prijedor-Banjaluka u Gornjim Orlovcima, koji su počeli prije tri mjeseca. Posao se odvija predviđenom dinamikom, u što se, obilaskom terena, danas uvjerio i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

“Puno toga je urađeno u proteklih 90 dana. Veoma je bitno da je izgradnja auto-puta počela upravo na području Prijedora, a radove obavlja prijedorska firma, ‘Niskogradnja Marjanović’. Gradska uprava Prijedor potrudila se da uradi svu neophodnu dokumentaciju u zakonom predviđenom roku. Očekujemo da radovi nastave ovim intenzitetom”, rekao je Javor.

On je dodao da je pedeset radnika svakodnevno angažovano na ovim poslovima, te da je i kineski koncesionar zadovoljan odvijanjem radova. Nasipanje terena privodi se kraju.

“U prvoj fazi radi se još 1,8 kilometara prema Banjaluci. Nadam se da će u što kraćem vremenskom periodu biti stvoreni uslovi za drugu fazu i da će radovi biti nastavljeni”, rekao je Javor.

Inženjer Vedran Mijić iz “Niskogradnje Marjanović” podsjetio je da je građevinska dozvola trenutno obezbijeđena za kilometar i 700 metara glavne trase i oko dva kilometra i deset metara same petlje.

“Dobili smo neka obećanja da bi do kraja aprila trebalo da bude otvoreno još nekih 11 kilometara puta, to je negdje do Petrovog Gaja, tako da bi se i radovi intenzivirali”, rekao je Mijić.

Na značaj izgradnje auto-puta Prijedor-Banjaluka ukazao je Dragoslav Kabić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove.

“Jedan od najvećih benefita je brža komunikacija svih građana Prijedora prema unutrašnjosti Srpske i dalje prema Federaciji i Srbiji. Sigurno da ima i onih koji negoduju i koji već sada pokušavaju na raznorazne načine da ospore izgradnju auto-puta kroz priču da će biti visoke cijene i putarine. Važno je da će sav teretni saobraćaj koji trenutno saobraća magistralnim putem Prijedor-Banjaluka preći na auto-put. Smanjiće se saobraćajne gužve i mogućnost saobraćajanih nesreća”, rekao je Kabić.

Auto-put Banjaluka – Prijedor biće dug 40,7 kilometara i, pored prijedorske, imaće i petlje u  Kuljanima i Omarskoj. Završetak radova planiran je za ljeto 2026. godine.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!