Ova godina prilazi kraju, ali pandemija virusa korona ostaje sa nama. Zaključno sa današnjim danom, preminulo je 60 građana Prijedora kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa, podaci su Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja. I jedan smrtni slučaj je previše, kaže dr Milica Otković, načelnik ove službe. Ipak kad se gleda u odnosu na druge gradove u Republici Srpskoj, situacija u Prijedoru nije tako loša, smatra ona.

– Gledajući druge gradove, dosta dobro smo prošli. Prije svega na gradove koji su po broju stanovnika slični Prijedoru. Sa današnjim danom imamo 115 pozitivnih na virus korona, dok  je 311 lica izašlo iz nadzora – rekla je dr Otković.

Svi pacijenti koji imaju simptome javljaju se u amubulantu za akutno-respiratorne infekcije, a ukoliko ljekar smatra da je to potrebno, upućuje zahtjev za testiranje HES-u. Po riječima dr Otković, dosad je svaki zahtjev bio realizovan.

 Ušli smo u period brojnih praznika, a dr Otković napominje da razumije potrebu građana za druženjem, ali da se moraju poštovati epidemiološke mjere. Dodaje da ćemo u drugoj polovini januara znati kako smo se ponašali tokom novogodišnjih i božićnih praznika.  

Gledajući u narednu godinu, Milica Otković ističe da se kao čovjek i ljekar nada da bi moglo doći do završetka pandemije.

– Sa ulaskom vakcine i dovoljnom prokuženošću stanovništva, trebalo bi to da se zaokruži. Što se tiče novog soja virusa, po onome što znam iz naučnih časopisa i predavanja, ne radi se o pretjerano novom soju, već da se on nešto brže širi. A to je i stav SZO – kaže dr Otković.

Ona je naglasila da su važeće epidemiološke mjere efikasne i protiv novog soja.

Z.J.