Poreska uprava Republike Srpske pozvala je danas poslodavce iz inostranstva da prijave prihode, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju i na taj način poslovanje uvedu u legalne okvire i izbjegnu eventualne sankcije.

“U posljednje vrijeme je primijetan trend povećanja nepoštovanja poreskih propisa određenog broja lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, a pritom ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te nisu registrovani za obavljanje takve djelatnosti”, naveli su iz Poreske uprave.

U saopštenju je naglašeno da Poreska uprava kontinuirano radi na analizi uzroka i praćenju fenomenologije izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza od strane poreskih obveznika. Ustanovljeno je da pojedini poreski obveznici obavljaju brojne djelatnosti i pružaju usluge kao što su razvoj softvera, veb dizajn, digitalni marketing, grafički dizajn, fotografija, arhitektura, te časovi stranih jezika.

“Za pružanje ovih usluga najčešće se koriste platforme poput Google Ads, Upwork, BeCreative i druge, pri čemu se koriste internet servisi za finansijsko plaćanje poput PayPal ili se čak koriste platne kartice Payoneer”, pojašnjava se u saopštenju.

Poreska uprava Republike Srpske će na zvaničnoj internet stranici dati detaljna uputstva poreskim obveznicima o tome kako registrovati djelatnost, na koji način i koje prijave je potrebno podnositi.

SRNA