6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

PRIJEDOR CENTAR SVJETSKOG OMLADINSKOG HORSKOG PJEVANJA (FOTO)

Najnovije vijesti

U prepunoj sali gradskog pozorišta u Prijedoru večeras je nastupio Svjetski omladinski hor kojeg čine 58 vrhunskih mladih horskih pjevača iz 33 zemlje svijeta. Prijedor kao večerašnji centar svjetskog omladinskog horskog pjevanja nije izabran slučajno.

Poveznica su bili  Međunarodni festival horova „Zlatna vila“, te činjenica da se Prijedor na međunarodnom planu pozicionirao kao grad u kojem se njeguje i čuva horsko pjevanje. I onda je preporuka prijatelja bila sasvim dovoljna da Evropska horska asocijacija „Evropa kanta“ odluči da ove godine na turneji koja obuhvata 12 gradova, Sombor, Osijek, Pečuj, Budimpešta, Novi Sad, Beograd, Sarajevo, Zagreb, Kopar, Opatija i publika u Prijedoru čuje izuzetne horske izvedbe izabranih remek djela evropske, afričke i svjetske muzike od Romantike do danas i podzaravi ih gromoglasnim aplauzom.

Dirigenti Omladinskog svjetskog hora su i renomirani svjetski dirigenti Zoltan Pad iz Mađarske i Ken Vakia iz Kenije. Od svog osnivanja, od 1989 godine hor je organizovao 35 turneja  sa više od hiljadu pjevača  iz 65 zemalja svijeta  a s horom je radilo i 46 svjetski poznatih dirigenata.

Publiku u gradskom pozorištu večeras su pozdravili  Gabor Mocar, predsjednik Asocijacije evropskih horova „Evropa kantat“ i Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U  znak zahvalnosti  zbog gostovanja Svjetskog omladinskog hora gradonačelnik Prijedora predsjedniku Asocijacije evropskih horova uručio je prigodnu povelju.

Inače gostovanje Omladinskog svjetskog hora dio je manifestacija prijedorskog Kulturnog ljeta i organizovano pod pokroviteljstvom grada.

M.Z.

foto: Giga