Poredeći stanje u ostalim gradovima Republike Srpske, epidemiološka situacija u gradu Prijedoru je relativno dobra, podaci su Gradskog štaba za vanredne situacije. Prijedor je deseti grad u RS, po dosadašnjem broju zaraženih.

U kontrolnom i nadzornom smislu na području grada najaktivnija je komunalna policija, ali i inspekcijski organi u saradnji sa policijom. Komunalna policija do sada je izdala 56 prekršajnih naloga zbog nenošenja zaštitne maske i 27 prekršajnih naloga za objekte koji nisu poštovali odluku o radnom vremenu. Inspekcijski organi prilikom 600 zajedničkih kontrola izdali su sedam prekršajnih naloga za objekte koji nisu poštovali propisane mjere. Od marta je izdato 2.805 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju.

– Čim se izda to rješenje, dostavlja se komunalnoj policiji koja po svom programu rada obilazi lica koja su u izolaciji, odnosno, pod zdravstvenim nadzorom. Komunalna policija kontrolu vrši na različite načine, obilaskom tih lica ili ih kontaktira telefonskim putem – rekao je Dušan Vranješ, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Većina Prijedorčana pridržava se propisanih mjera. Kako kažu, što se mora, nije teško. Zdravlje je, u ovoj situaciji, najbitnije.

– Apsolutno. Kada prođete gradom vidite da svi nose zaštitne maske. Znači da se mjere poštuju. Tako mora – kaže jedan naš sugrađanin.

Vranješ naglašava da su zahvaljujući dobro organizovanoj kontroli ostvareni dobri rezultati na sprečavanju širenja virusa korona u ovom gradu.

– Jedina mogućnost da se zaštiti stanovinštvo i da smanjimo broj oboljelih, ali i da spriječimo širenje virusa je poštovanje mjera koje donose Republički i Gradski štab za vanredne situacije, na bazi postojeće epidemiološke situacije – dodao je on.

U Prijedoru je do sada virusom korona ukupno zaraženo 722 lica, trenutno je 117 pozitivnih, a oporavljeno je 554 lica. Pod zdravstvenim nadzorom je 296 lica, a iz zdravstvenog nadzora je izašlo njih 3.861. Nažalost, do sada je u Prijedoru od virusa korona preminulo 51 lice.

M. Šodić