10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

PRIJEDOR DOMAĆIN RUDARSKOG KONGRESA “BALKANMAJN” (FOTO i VIDEO)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas svečano otvoren 7. Balkanski rudarski kongres “Balkanmajn 2017” na kojem učestvuje oko 180 učesnika iz 11 zemalja. Domaćin ovog trodnevnog kongresa je prijedorski Rudarski fakultet.  Privredna kretanja u oblastima rudarstva i geologije, zakonske regulative vezane za ovu oblast, kao i sistem obrazovanja budućih kadrova, osnovna su pitanja na koja će odgovor nastojati dati eminentni stručnjaci kroz 87 naučnih radova. Za Prijedor značajna tema, a o kojoj će se govoriti, svakako je i budućnost eksploatacije željezne rude, koja je okosnica prijedorske privrede.

– Podaci kojima rapolažemo govore da eksploatacija rude u ovim krajevima može da traje još nekoliko decenija. Da li će to tako biti, prije svega zavisi od dinamike i investiranja u rudarstvo i geologiju – naveo je Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora rekao je da je budućnost prijedorskih rudišta tema koja po značaju nadilazi lokalni nivo. – Ja se nadam da će političke strukture shvatiti koliko je važno da se razriješi pitanje vlasništva rudnika u Ljubiji, budući da bi to značajno produžilo eksplataciju i u Omarskoj, gdje se procjenjuje da rude ima za još sedam do osam godina – izjavio je Đaković.

Kongresi “Balkanmajn” su do sada održani u Bugarskoj, Srbiji, Turskoj, Sloveniji, Makedoniji i Rumuniji. Moto ovogodišnjeg kongresa je “Balkansko rudarstvo za prijateljstvo i napredak”.

Z.J.

foto: Giga