U protekla 24 časa u Prijedoru je registrovano još jedno lice zaraženo virusom korona, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije Prijedora. Po riječima komandanta Štaba Milenka Đakovića, radi se o licu koje je zaposleno u Službi hitne pomoći pri prijedorskom Domu zdravlja.

-Kako smo obaviješteni lice nema pretpostavku  od koga je moglo dobiti ovaj virus, pa se najvjerovatnije radi o klasičnom kontaktu sa asimptomatičnom osobom, odnosno osobom koja ima virus, ali nema oboljenja niti pokazuje bilo kakve simptome- rekao je Đaković i dodao da su u Prijedoru trenutno  dva zaražena lica korona virusom od kojih je jedna osoba u Banjaluci na liječenju a druga  je u izolaciji u gradskoj bolnici.

 Đaković je dodao da se trenutno utvrđuju kontakti zaražene osobe sa licima sa kojima je bio u neposrednoj blizini, a obaviće se i dezinfekcija prostora gdje je ovo lice radi i stanuje.

-Zaustavljen je rad hitne pomoći , obaviće se dezinfekcija tog prostora , dakle radi se samo o prostoru Hitne pomoći a ne i Doma zdravlja . Obe grupe ljudi koji su radili u hitnoj pomoći su već na kontrolama kako bi se utvrdilo da nije neko od njih obolio- rekao je gradonačelnik.

On je saopštio i to da  je 69 lica pod zdravstvenim nadzorom, 1025 ih je izašlo iz zdravstvenog nadzora, a 95 osoba je u karantinu od čega 83 muškarca i 12 žena.

I ovaj vikend od subote u 12  do nedelje u 18 časova biće zabranjeno prelaženje iz gradova u gradove, najavili su iz Štaba za vanredne situacije i  podsjetili da je zabrana okupljanja građana za dane vikenda i dalje na snazi te pozvali ih da ukoliko odlaze u šetnju u prirodu ili u gradu da se ne grupišu.

-Većina penzionera tokom svojih izlazaka utorkom i petkom u određenom terminu poštuje naredbe o distanci u redovima, ali jedan broj ih to ne praktikuje, zbog toga ih molimo da se pridržavaju propisa kako zbog svog tako i zdravlja drugih ljudi- poručio je Đaković i dodao da su za penzionere stigle i zaštitne maske. -U Crveni krst pristiglo je 5000 maski za penzionere, a trebalo bi ih stići još 1400. Biće podjeljene posredstvom mjesnih organizacija udruženja penzionera gdje penzioneri žive- najavio je on i dodao  da će i ovog vikenda biti obavljena dezinfekcija svih javnih površina a potom je pozvao građane da u narednom periodu vode više brige tokom paljenja korova, kako ne bi došlo do neželjenih požara, a za sve one koji ih izazovu uslijediće kazne.

P.Š.

PrethodniSPC- SUTRA LAZAREVA SUBOTA
Slijedeći“AUTOTRANSPORT” TRPI VELIKE POSLJEDICE ZBOG KORONA VIRUSA