PRIJEDOR PONOVO IMA ŽENSKI FUDBALSKI KLUB (video)

Posljednjih godina u našoj zemlji sve se više razvija ženski fudbal, a broj klubova je u porastu. Jedan takav je prije godinu dana osnovan i u našem gradu. Nosi naziv Ženski fudbalski klub “Prijedor” i broji sve više članica. Ovom klubu mogu se priključiti djevojčice od šest godina, pa na dalje, kako bi pod stručnim vodstvom i po prilagođenom programu naučile prve fudbalske vještine.

– Svi u mojoj porodici igraju fudbal. Moja braća, tata i ja sa njima. Tako se meni svidio ovaj sport – rekla nam je Marija Damjanović.

– Fudbal je moj omiljeni sport, a prije svega volim da se družim i volim timski rad. Do sada sam na treninzima dosta toga naučila. U klubu nam je zaista lijepo i svi smo super – dodala je Nikolina Gnjatović. 

Neke od njih u ovom sportu su već godinama, ali kako kažu, trenirale su sa dječacima. Obradovala ih je vijest da Prijedor dobija Ženski fudbalski klub i tako su postale dio ove nove sportske porodice. – Uvijek sam igrala fudbal sa tatom i braćom, pa sam ga tako zavoljela. Fudbal treniram od 2017. godine, jednu godinu sam pauzirala. Trenirala sam sa dječacima i imala sam puno modrica, onda je tata saznao da se osniva Ženski fudbalski klub, pa sam prešla ovdje i baš mi je dobro –  rekla je Emilija Gajić.

– Volim fubal najviše na svijetu, vrijedno treniram i hoću da naučim što više. Kada sam saznala da se osnovao Ženski fudbalski klub, pitala sam mamu da me dovede ovdje. Kako sam tada došla, tako sam i ostala – priča nam Valentina Sajak.

Zato i ne čudi činjenica da se ovom klubu priključio veliki broj članica, što je iznenadilo i same osnivače. – Trenutno imamo 25 članica mlađeg pogona i 20 seniorki. Treniramo tri puta sedmično. Oduševljena sam reakcijama djevojčica i njihovih roditelja. Prvenstveno moram da se zahvalim roditeljima, jer od njih imamo veliku podršku – rekla je Zvjezdana Mandić, trener ŽFK “Prijedor”. 

Iza njih je nekoliko prijateljskih utakmica, počeli su i treninzi uz pridržavanje svih propisanih mjera, a planova ima mnogo. Za početak imaju podršku Grada i nekoliko sponzora. – Igraćemo na dva turnira u Glamočanima i Kozarskoj Dubici. Imamo priliku da se takmičimo u Prvoj ligi Republike Srpske za seniorke i Premijer ligi Bosne i Hercegovine za djevojčice do 13 godina, ali za to će nam biti potreba podrška još više sponzora – dodaje Mandićeva.

Ovaj potez je itekako doprinos popularizaciji ženskog fudbala i odbacivanju predrasuda. Podsjetimo, u našem gradu od 1998. do 2004. godine je postojao Ženski fudbalski klub. Djevojčice okupljene u novoosnovanom klubu vrijedno rade i jedva čekaju da u svoj grad donesu prve medalje.

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!