Ljekari Dječijeg dispanzera Doma zdravlja Prijedor saglasni su: imunizacija je jedno od najvećih naučnih dostignuća u svijetu, jer zahvaljujući redovnoj vakcinaciji, iskorijenjene su mnoge bolesti. Ovo je bila jedna od tema nedavne konferencije pedijatara Republike Srpske u Banjaluci. Procjenjuje se da je u Prijedoru oko 90 odsto vakcinisane djece.

Pored značaja imunizacije, razgovarano je i o prevenciji gojaznosti kod djece i o vraćanju djece uzrasta do 15 godina u dječiji dispanzer Doma zdravlja. Pedijatri su donijeli odluku da bi trebalo u domovima zdravlja Srpske organizovati edukativna savjetovališta kako bi se, na najbolji način, informisali roditelji koji imaju nedoumice, bilo da se radi o imunizaciji ili drugim pitanjima.

Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti Republike Srpske propisane su novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka, dok su za ustanove i pravna lica koja ne slijede propise, kazne mnogo veće i do 100.000 maraka. Nadležni apeluju na roditelje da ispoštuju zakone, jer cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja, već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice.

I. Pekarić

PrethodniURUČENI SERTIFIKATI ZA OSAM POLAZNIKA (FOTO i VIDEO)
SlijedećiBECNER: RIJEŠIĆEMO BLOKADU RAČUNA (VIDEO)