-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

PRIJEDOR PRIMJER ZA DRUGE GRADOVE U BiH

Najnovije vijesti

U Prijedoru je održan okrugli sto pod nazivom “Sprečavanje incidenata  i očuvanje stabilnosti”, koji je organizovala Misija OEBS-a u Bosni Hercegovini. Pored predstavnika OEBS-a, na okruglom stolu su učestvovali i članovi Foruma za bezbjednost građana grada Prijedora. Cilj okruglog stola je razmatranje dokumenta usvojenog na Forumu i Skupštini grada, a koji se tiče prevencije nasilja i incidenata koji kao osnovu imaju vjersku ili nacionalnu netrpeljivost i predrasude.

-Prijedor je bezbjedan grad i iz godine u godinu bezbjednosni uslovi u njemu se popravljaju. Smanjuje se broj prekršaja i krivičnih djela, naročito iz domena međunacionalne i međureligijske netrpeljivosti – rekao je gradonačelnik Milenko Đaković, koji je naglasio da u protekloj godini nije bilo nijednog incidenta ove vrste.

Ovu pozitivnu praksu pohvalio je direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju Misije OEBS-a u BiH, Fermin Kordoba.

– Veliko nam je zadovoljstvo da u saradnji sa gradonačelnikom Prijedora, predstavnicima policije i civilnog društva možemo da razmijenimo znanja koja su značajna u daljem razvijanju razumijevanja i poštovanja u ovoj, ali i drugim zajednicama – naveo je Kordoba.

Načelnik Policijske uprave Prijedor, Dalibor Ivanić, rekao je da prekrašaji i krivična djela koja su motivisana mržnjom pogađaju sve zajednice u svijetu, pa tako ni Prijedor nije izuzetak, Ipak, dodaje, rad Foruma i policije doprinijeli su da ne bude zabilježen nijedan incident ove vrste u 2016.

– Takvi incidenti dešavail su se 2015. u jeku turističke sezone, kada u Prijedor dolazi veći broj građana na privremenom radu u inostranstvu. U svim tim slučajevima, policija je djelovala profesionalno, objektivno i nepristrasno i identifikovali smo izvršioce svih incidenata – rekao je Ivanić.

On je naglasio da je, u saradnji sa lokalnom upravom, tužilaštvom i sudom, poslana jasna poruku da se takvi incidenti neće tolerisati i da će reakcija nadležnih institucija u ovakvim slučajevima biti odlučna.

Z.J.

foto: Giga