10.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 27 Marta, 2023

PRIJEDOR PRVI PO OBUHVATU IMUNIZACIJE U RS (VIDEO)

Najnovije vijesti

Obuhvat imunizacije Republici Srpskoj je nezadovoljavajući, govore podaci Instituta za javno zdravstvo RS, i to može da dovede do pojave svih deset zaraznih bolesti protiv kojih se obavlja obavezna vakcinacija. Naročito je nizak postotak onih koji su primili vakcinu koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa, takozvana MMR vakcina. On iznosi oko 74 %, a ciljani procenat je 95 %. Ipak, taj negativan trend ne važi u Prijedoru, pa je postotak vakcinisanih MMR vakcinom na području koje pokriva Dom zdravlja Prijedor preko 88%, dok su ostale vakcine iznad 98%.

Kako kažu ljekari, razlog izbjegavanja vakcinacije jeste loša informisanost roditelja, koji često nailaze na nepouzdane i neprovjerene informacija na internetu.

dr Milica Otković, načelnik higijensko epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja

– Što se tiče roditelja koji odbiju vakcinaciju, u pitanju je zabrinutost da li vakcina izaziva neko oboljenje.  To se odnosi na MMR vakcinu i njihovu navodnu povezanost sa autizmom. Međutim, to sa naučne tačke nije dokazano, i samim tim ne može se uzimati kao tačno – rekla je dr Milica Otković, načelnik higijensko epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja.

Ona je dodala da posljedice niskog nivoa imunizacije mogu biti ozbiljne, i da bi to značilo pojavu suzbijenih bolesti koje su ljekrai vidjeli samo u knjigama. A šteta se može vidjeti već sad  – U našem okruženju vlada epidemija morbila, bili smo svjedoci epidemije rubeole 2009., pa zaušnjaka 2012., morbila 2015.. U našem gradu bilo je nekoliko slučajeva, i  epidemija nije bila ni proglašena, sve  zahvaljujući blagovremenoj imunizaciji i našem radu. Prije svega  zbog vakcinisanja ljudi, odnosno djece – navela je dr Otković.

https://youtu.be/6EjA_s1zRIc

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!