Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

PRIJEDOR SPREMAN ZA OSLIKAVANJE I PETOG MURALA

NAJNOVIJE VIJESTI

Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora uskoro će raspisati peti Međunarodni konkurs za izbor najboljeg murala „Paola de Maninkor“.
Iz ovog udruženja kažu da još nije poznata lokacija fasade koju će krasiti nova slika, ali su brojni umjetnici zainteresovani za ovaj konkurs. Boris Eremić, predsednik ULUP-a,  priča da je nagrada „Paola de Maninkor“ postala bitna slikarima i da je dobila na umetničkoj težini.

Boris Eremić
Boris Eremić, predsednik ULUP-a

–Međunarodni konkurs raspisujemo na više jezika, tako da se prijavljuju umjetnici iz svih zemalja svijeta. Stručni žiri glasa anonimno, šifrirano i nema nikakve protekcije – ističe Eremić.

On smatra da je novčana nagrada u iznosu od 3.000 KM simbolična.

– Muralistu koji se penje na skelu i oslikava fasadu danima, trebalo bi mnogo više platiti. Ipak, on dobija priliku da oslika sliku velikih dimenzija i tako ostavi značajan umjetnički trag – priča Eremić. Iako su dosadašnji murali bili u užem centru Prijedora, u planu je da se oslikaju i udaljenije fasade zgrada.

– Lokaciju predložimo nadležnom odjelenju gradske uprave i oni to razmotre. Iako su građani na početku gledali sa nepovjerenjem na ono što radimo, sada nam sami prilaze i predlažu da muralima ukrasimo i vanjski izgled njihovih stambenih objekata – tvrdi Eremić.

Kaže da je ulična umjetnost veoma efikasan način izražavanja. Pored toga, murali su i jedan vid borbe protiv bilborda i reklama.

– Ljudi su zasićeni u svakom smislu, a pogotovo vizuelnom, sve je manje onih koji imaju vremena da posjete galeriju ili muzej. Zato smo mi zaključili da je ovo veoma dostupan i učinkovit oblik umjetnosti. Mural primjetite hteli to ili ne i vi razmišaljte o tome što ste vidjeli – smatra Eremić.

elektro-skola

Prvi mural u gradu Prijedoru, pre 18 godina, na zidu lokalne škole, oslikala je italijanska umjetnica Paola de Maninkor sa djecom iz izbjegličkog centra. Zato nagrada za najbolji mural i nosi njeno ime. Tokom prošle četiri godine fasade u užem centru grada Prijedora, uljepšalo je isto toliko murala.

Mural "Transformacija"
Mural “Transformacija” mađarskog muraliste Atile Samožija

Glavna gradska ulica zablistala je prvo pod „Šeširdžijom“, banjalučke akademske slikarke Nataše Konjević.

Potom su uslijedili „Transformacija“ mađarskog muraliste Atile Samoži, „Vrt“ rumuna Raula Oprea i „Grad“ beogradskog DIM TIM-a.

Mural „Vrt“ rumuna Raula Oprea
Mural „Grad“ beogradskog DIM TIM-a

Iz ULUP kažu da Prijedorčani i njihovi gosti cijene murale, jer nijedan nisu pošarali ili oštetili.

Zato granica u ovom projektu nema. Kako ističu, trajaće dok ima fasada i podrške grada Prijedora, Ministarstva prosvete i kulture RS i Udruženja iz Trenta. Dodaju da je presudan i entuzijazam umjetnika, kojih u ULUP-u ima oko 30.

Grad slikara

Udruženje likovnih umjetnika Prijedora pokrenulo je projekat “Prijedor grad murala” zato što grad na Sani decenijama važi za grad slikara.

– Od Todora Švrakića i Pere Popovića sa početka 20. vijeka, iz Prijedora i okoline ponikli su brojni slikari, ta tradicija ostala je do danas, i zato naš grad zaslužuje ovakav projekat – ističe Eremić.
EuroBlic
foto: Dragan Stojnić Giga