Zvanični program 17. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” na kojem se, ove godine, takmiči devet horova iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Hrvatske, Češke i BiH počeo je sinoć u Pozorištu Prijedor.
Prve festivalske večeri nastupili su Mešoviti hor Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta Novi Sad “Sonja Marinković”, Primorski akademski zbor “Vinko Vodopivec” iz Ljubljane, Mješoviti hor iz mađarskog grada Pečuja, Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo i Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke. Večeras će nastupiti Mješoviti kamerni hor “Kamnik” iz Slovenije, Gradski mešani hor “Vardar” iz Skoplja, Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec iz Hrvatske i “Moravija hor” Ostrava iz Češke.

Nastupe horova ove godine ocjenjuje žiri u sastavu Zapro Zaprov iz Skoplja, kao predsjednik žirija i članovi Tomislav Fačini iz Zagreba i Aljoša Novaković iz Prijedora. Horsko natpjevavanje pozdravio je i prvi čovjek grada Milenko Đaković, koji je rekao da horsko pjevanje u Prijedoru ima dugu tradiciju, te da ovaj festival u Republici Srpskoj nosi epitet najznačajnijih kada je horsko pjevanje u pitanju.

Prve festivalske večeri, u prijedorskom Pozorištu, tražila se čak i karta više. To je ujedino dokaz, da prijedorska publika osjeća, voli i razumije horsko pjevanje i da će ovaj festival trajati još mnogo godina u gradu na Sani. Pokrovitelj ovogodišnjeg Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” je Grad Prijedor, a održava se u sklopu obilježavanja 16. maja-Dana grada.

Horske svečanosti nastavljaju se večeras u Pozorištu Prijedor, od 19.30 časova.

M.Stegić

PrethodniKAKO SE RIJEŠITE PODBRATKA SA 7 JEDNOSTAVNIH VJEŽBI
SlijedećiZLATKO JELISAVAC: ŽELIMO PREKINUTI POBJEDNIČKI NIZ „BORCA“ (VIDEO)