Dva miliona evra, toliko košta šansa jednog dječaka. Šansa za djetinjstvo. Šansa za igru. Šansa za sreću. Šansa za život. Oliver Pal Gajodi iz Subotice rodio se kao zdrava beba, ali ubrzo je roditeljsku radost zamijenila briga. Oliveru je dijagnostifikovana spinalna mišićna atrofija, genetsko oboljenje zbog kojeg dolazi do postepenog atrofiranja mišića i gubljenja osnovnih  vitalnih fukcija. Za liječenje u Mađarskoj potrebno je skupiti dva miliona.

Borbi za prikupljanje sredstava priključili su se i Prijedorčani i to kroz humanitarnu novogodišnju tombolu “Prijedor za Olivera”. Uplati se 10 marka, izvuče broj i dobije nagrada. Sav prikupljeni novac namijenjen je za Olivera. Ni loše vrijeme nije spriječilo brojne građane da učestvuju u ovoj humanoj akciji.

– Ja da mogu pomogla bih svakom djetetu. Jer mi je žao svakog djeteta koje se nađe u ovakvoj situaciji. Da nam budu živi i zdravi. Drago mi je što se ovo dešava u našem gradu i bilo bi lijepo da svi gradovi urade isto – rekla je naša sugrađanka Anđelka Putnik.

Tomobolu je odigrala i Bojana Nedimović, dodajući da se trudi odazvati svakoj sličnoj akciji, pozivajući i druge da učine isto. – Pozovite 1414. Dođite ovdje, odigrajte tombolu. Za nas je to malo, ali Oliveru to znači puno – kaže Bojana.

Akciju “Prijedor za Olivera” organizovala je ista neformalna grupa građana koja je stojala iza bazara za Minju. Jovana Đaković, jedna od organizatora, rekla je da su Prijedorčani test humanosti ponovo položili sa najvišim mogućim ocjenama.

– Za Olivera smo napravili nešto drugačije, tombolu sa vrijednim nagradama. Imamo 1.000 tombola, svaka je dobitna. Odazvali su nam se svi privredni subjekti koje smo pozvali. Bilo kuponima, poklon bonovima ili proizvodima. Odazvali su se i naši kreativci. Ali i građani. Jer odaziv je uprkos lošim vremenskim uslovima fantastičan – izjavila je Đakovićeva.

Cilj je sve bliži, jer nedsotaje još oko 400.000 evra za spasonosni lijek. Nada postoji, jer su građani cijelog regiona kroz razne humanitarne akcije uspjeli sakupiti novac za liječenje male Minje i Anike, koje su takođe oboljele od iste bolesti.

Oni koji žele da pomognu dječaku heroju u borbi za život i srećno djetinjstvo, mogu to učiniti pozivom na broj 1414 ili uplatom novca na:

Devizni račun/EUR:  160600000073285198

IBAN: RS35160600000073285198

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Za više informacija kako uplatiti novac za pomoć Oliveru posjetite stranicu “Budimo humani”.

Z. J.