21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

PRIJEDORČANI PILI VINO 35 METARA POD ZEMLJOM

Najnovije vijesti

Grupa od 15 tak Prijedorčana nedavno je u vlastitom aranžmanu, jer takvih nema ili su baš rijetki u domaćim turističkim agencijama, obišla Moldaviju, zemlju vina i lijepih djevojaka. Putovalo se mini busom i to skoro 25 sati, ali se po riječima Pere Špadića, novinara RTV Prijedor, koji će tamo snimljeni materijal pretočiti u jedan od svojih brojnih dokumentaraca, ipak isplatilo.

u-krikovu-kolekcija-vina-broji-milion-boca
U Krikovi kolekcija vina broji 1.000.000 boca

-Ima se šta vidjeti. Pogotovo vinariju  Krikova u kojoj je i flaša vina iz 1902. godine. Ona nije na prodaju ali zato jesu malo mlađa vina čije su cijene nezamislive za naš džep pa do onih koja se mogu kupiti za samo par maraka. Procjenjuje se kako ovaj vinski podrum, koji se nalazi na dubini između 35 do 80 m pruža idealan dom za oko 1.200.000 boca vina, pjenušavih vina, konjaka i likera. Kolekcija sadrži domaća ali i mnoga vina poznatih svjetskih proizvođača vina a procjenjuje se da čuva oko 3 milijona litara ovog pića- priča Špadić i dodaje da je savršen osjećaj piti vino u tunelima 35 metara pod zemljom. Tu su kako kaže i eksluzivni saloni, konferencijske sale, restorani… u koje rado svraćaju i evropski zvaničnici.

glavni-grad-kisinjev-ne-razlikuje-se-od-ostalih-evropskih-gradova

Kaže i da se Kišinjev, glavni grad Moldavije, ne razlikuje mnogo od evropskih gradova.

-Po luksuznim i skupocijenim zdanjima. Moldavija je prepuna i komunističkih obilježja, poput statua Marksa i Lenjina, koje zaista izgledaju nestvarno, ali zato ima i noćnih barova, prilično jeftinih restorana, a jeftina im je i hrana, valjda u skladu s njihovim standardom, jer prosječna plata iznosi oko stotinu evra…Naravno vidjeli smo i dosta lijepih djevojaka i kod njih jako popularnih karaoka klubova – kaže Špadić i dodaje da su ih na ulici, nakon što su čuli da su došli iz BiH, nerijetko pitali „otkud vi ovdje?“, jer im turisti namjenski baš rijetko svraćaju.

M.Z.  D.St.