-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

PRIJEDORČANIN I BANJALUČANIN POBJEGLI SA PSIHIJATRIJE, UKRALI GOLF I VOZALI SE PO SARAJEVU

Najnovije vijesti

Renato Kragulj (26) i Semir Karađuz (30), dvojica najpoznatijih lopova na području Prijedora i Banje Luke, uhvaćeni su u ponedjeljak u Sarajevu nakon što su u nedjelju pobjegli sa Psihijatrije na Sokocu. Nakon bijega iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, istu noć su u mjestu Podromanija ukrali Golf 2, kojim su nastavili bijeg prema Sarajevu.

Dvojac je uhapšen nakon što su nekoliko sati kasnije, tačnije, u ponedjeljak u 2.30 sati, u ulici Džemala Bijedića automobil Golf zaustavili pripadnici Policijske uprave Novi Grad Sarajevo. Automobilom je upravljao Kragulj, a s njim je u vozilu bio Karađuz.

Utvrdivši da se radi o odbjeglim lopovima i psihijatrijskim slučajevima, sarajevski policajci su, nakon kriminalističke obrade, Kragulja i Karađuza predali službenicima Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac. Ukradeni Golf vraćen je vlasniku.

 

Renato Kragulj, poznat po tome što krade sve što mu dođe pod ruku, prošle godine u avgustu hapšen je zbog deset krađa u Prijedoru, usljed kojih je svoje sugrađane ojadio za oko 4.000 maraka. Na meti su mu se našli i kuće i stanovi i kafići, iz kojih je iznosio novac, računarsku tehniku, mobilne telefone, zlatni i srebreni nakit, kao i bicikle.

Kragulj je poznat i po krađi zlatnog nakita vrijednog oko 12.000 maraka 2015. godine iz kuće oca svoje djevojke. Duže vrijeme bio je u vezi s kćerkom oštećenoga, a nekoliko puta joj je bio u kući, što je iskoristio da utvrdi gdje se nalaze dragocjenosti. Ukradeno zlato je zatim prodavao po lokalnim zlatarama.

Kragulj: Krade šta stigne                                                           Karađuz: Obijao stanove

Banjalučki lopov Semir Karađuz hapšen je prije tri godine zbog sumnje da je počinio 14 krađa na području Banje Luke i Prijedora. Koristeći alat, obijao je ulazna vrata na stanovima, a potom iz njih krao novac i zlatni nakit, koji je prodavao.

Karađuz je 2013. godine bio privođen s još trojicom kradljivaca, za koje je utvrđeno da su počinili 31 krivično djelo provalne krađe, razbojništva i teške krađe. Grupa je uglavnom provaljivala u trgovačke radnje i privatne kuće.

Renato Kragulj je u septembru 2013. godine hapšen zbog sumnje da je s nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u mjestima Sotonice i Malo Palančište kod Prijedora krao mesingana slova. Na teret mu je stavljano da je s vjerskih objekata krao oluke i druge sekundarne sirovine koje je prodavao u preduzećima za otkup sekundarnih sirovina u Prijedoru.

izvor: Avaz