U Prijedoru su registrovana 1.162 od ukupno 3.417 poljoprivrednih gazdinstava, što je, kako ističu u ovdašnjoj Područnoj jedinici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske, još jedan dokaz da agrarni potencijali lokalne zajednice nisu iskorišteni do kraja. Danijel Egić, rukovodilac Područne jedinice Ministarstva poljoprivrede RS u Prijedoru upozorava da su samo 374 poljoprivredna gazdinstva registrovana kao komercijalna, što, prema njegovim riječima, govori i o tome da su robni proizvođači za tržište i dalje u manjini.

– Primjetno je i to da nam ukupan broj gazdinstava, upisanih u zvanični registar APIF-a ,opada u posljednje dvije godine – naveo je Egić i naglasio  da se se ukupan obim poljoprivredne proizvodnje, kao u mljekarstvu, na primjer,i pored svega, povećava.

On je dodao da se zbiljni prijedorski poljoprivrednici uglavnom registruju zbog republičkih i gradskih poljoprivrednih podsticajaja, ali i nekih drugih pogodnosti koje se, pored otalog, odnose na zdravstveno osiguranje nosilaca i članova porodice u registrovanom komercijanom poljoprivrednom  gazdinstvu.

R. R.

PrethodniSINDIKAT PENZIONERA GO PRIJEDOR: ZASLUŽUJEMO BOLJI POLOŽAJ (VIDEO)
SlijedećiDANIJEL DRLJAČA ZLATNIK POKLONIO PETOGODIŠNJAKU