Prijem za mlade genijalce (video)

Gradonačelnik Milenko Đaković organizovao je danas prijem za Ratka Dardu i Nemanju Torbicu, učesnike svjetskih i evropskih olimpijada iz matematike i fizike, te Stefana Usorca, najboljeg studenta na Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

Ratko Darda je trenutno na doktorskim studijama iz oblasti teorije brojeva i algebarske geometrije u Parizu. Objavio je više radova iz teorije grafova. Bio je učesnik svjetskih matematičkih olimpijada od 2008. do 2012. godine.

-Matematika je nauka koja je jako bitna za razvoj društva i privrede. Da bi bio dobar matematičar, potrebno je dosta rada i truda. Potrebno je da taj trud neko i prepozna. Ja sam studirao u Sloveniji i Francuskoj, imao sam podršku i tamo, a posebna je podrška ona koja dođe iz grada u kojem si rođen. Imao sam podršku Gradske uprave, tokom matematičkih olimpijada i putem stipendije i hvala im na tome – rekao je Darda.

Nemanja Torbica završio je prijedorsku Gimnaziju „Sveti Sava“. Tokom školovanja bio je uspješan na republičkim takmičenjima iz fizike. Ove godine osvojio je bronzanu medalju na evropskoj olimpijadi u Moskvi, što je najbolji rezultat BiH ove godine.

-Hvala gradonačelniku koji je organizovao prijem za nas. Do sada sam dobijao podršku od Grada u vidu stipendije. Nakon školovanja u Gimnaziji, moj plan za dalje je studij informatike u Kopru, u Sloveniji – dodao je Torbica.

Stefan Usorac je diplomirao ove godine na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, a po potvrdi dekana Vladimira Malbašića, najbolji je student ovog fakulteta od njegovog osnivanja.

-Drago mi je da sam pozvan na ovaj prijem i drago mi je da se vrednuje moj dosadašnji trud i uspjeh. U budućnosti planiram da upišem master studije, a nakon toga i doktorske i da se bavim naučno-istraživačkim radom – rekao je Usorac.

Gradonačelnik Đaković je rekao da su ovo mladi ljudi na koje trebamo da budemo ponosni, te da će sa njima ostati u kontaktu.

– Smatram da društvo naročitu pažnju mora da posveti posebno nadarenim mladim ljudima, koji će u svojoj budućnosti činiti velika djela u oblastima kojima se bave. Vjerujem da će se nakon studija vratiti u svoj grad i učestvovati u razvoju Prijedora, ali to su njihove odluke. Znam da će, gdje god živjeli i radili, biti najbolji u svom poslu – poručio je Đaković.

Mladi genijalci od gradonačelnika su dobili novčane nagrade u iznosu od po 500 KM, te prigodne poklone.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!