4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

PRIKAZAN OGLED SA 60 HIBRIDA KUKURUZA I IZLOŽENA NOVA MEHANIZACIJA

Najnovije vijesti

Na parcelama preduzeća Mlin “Jelena” u Drakseniću u opštini Kozarska Dubica danas je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, prikazan ogled sa 60 hibrida kukuruza iz 13 selekcijskih kuća.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać rekao je da su ogledne parcele dobar model kojim se poljoprivrednicima pokazuje šta je najnovije na tržištu i uz koje hibride i kulture mogu imati što bolji prinos i što rentabilniju proizvodnju.

“Odziv ljudi na ovu manifestaciju uvijek je impozantan i dobro je da smo na terenu, da razgovaramo i modernizujemo proizvodnju u skladu sa onim što tržište nudi”, istakao je Bursać.

On je dodao da je izložena i mehanizacija koja je kupljena u okviru različitih programa Vlade Republike Srpske i Mađarske.

“Poljoprivreda Republike Srpske je rentabilna, ide napred, modernizuje se i to je ono što svi želimo”, rekao je Bursać i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti da podstiče i prati sve aktivnosti poljoprivrednika.

Direktor preduzeća Mlin “Jelena” Marko Vlajsević rekao je novinarima da se tradicionalna manifestacija “Dani polja i javna žetva kukuruza” i ove godine organizuje u saradnji sa resornim ministarstvom, te uspješno okuplja proizvođače, mehanizaciju, stručnjake iz oblasti poljoprivrede i učenike.

“Vidjećemo kakav će prinos dati hibridi, a nadamo se dobrim rezultatima jer smo imali kiša u julu i nešto u avgustu. Nadamo se dobrim prinosima, ali se ne nadamo dobroj cijeni jer ne možemo uticati na cijenu koja je na svjetskom tržištu opala duplo u odnosu na lani. Moramo se tome prilagođavati, moramo gledati kako da imamo što veće prinose kako bisno uspjeli da pokrijemo troškove”, napomenuo je Vlajsević.

On je istakao značaj mehanizacije i naveo da je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Kozarsku Dubicu došlo više od 30 novih traktora.

“Neki su izloženi ovdje, a neki rade na njivama. To je jako dobro jer je mnogo mehanizacije došlo i iz projekta Vlade Mađarske, što je isto pozitivno jer su poljoprivrednici dobro obnovili vozni park i mehanizaciju”, rekao je Vlajsević.

Vlajsević je dodao da su u toku pripreme za sjetvu pšenice u saradnji sa ministarstvom i kooperantima, te da Mlin “Jelena” vrši otkup i prijem ovogodišnjeg roda kukuruza.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica Duško Bodilović rekao je da su manifestacije ovog tipa od velikog značaja jer podrazumijevaju okupljanje poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i učenika, kao i direktan uvid u dešavanja u proizvodnji.

Na manifestaciji “Dani polja i javna žetva kukuruza” u Drakseniću danas je bilo i više od 60 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora koji su se na terenu upoznali o načinu podizanja ogleda, izboru hibrida koji daju najbolje rezultate u uslovima otvorenog polja i agrotehnici.

Poljoprivredni proizvođač Milorad Arsenić rekao je da očekuje dobar prinos kukuruza, ali i napomenuo da su troškovi proizvodnje veliki, što otežava poslovanje.

Dejan Macura iz firme “Dub garden” Kozarska Dubica rekao je da su podsticaji koje daje resorno ministarstvo važan preduslov za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i mašina.

“Mogu reći da su dobri podsticaji i nadam se da će ovako ostati jer je poljoprivreda grana koju treba razvijati dalje jer živimo na takvom podneblju gdje bi poljoprivreda trebala da bude broj jedan”, naglasio je Macura.

SRNA