-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

PRINOS JEČMA MANJI ZA 60 ODSTO

Najnovije vijesti

Na ratarskoj ekonomiji prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole u Tukovima, obavljena je žetva ječma, a razloga za zadovoljstvo nema. Loša godina sa puno vlage odrazila se i na prinos koji je manji za 60 odsto. Uzrok su nepovoljni vremenski uslovi u vrijeme klasanja, nalijevanja zrna, pojava bolesti i napad korova. U dobrim vremenima, prinos ječma znao je biti i do 500 kilograma, a sada će, kažu u upravi Škole, biti zadovoljni ako izvuku bar pola od toga.

“Nama nisu ni bitni neki veliki prinosi, već da se učenici obuče za proizvodnju ratarskih kultura. Oni učestvuju u obradi, sjetvi, njezi i berbi. Sada nisu prisutni, jer je u toku raspust. Međutim, od sljedeće školske godine, novim Zakonom o srednjoškolskom obrazovanju, uvedena je ferijalna praksa, tako da će učenici i tokom raspusta prisustvovati žetvi strnih žita”, rekao je Goran Aničić, direktor Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor.

Iako je, u odnosu na ječam, stanje bolje kod soje i kukuruza, i tu se očekuje smanjenje prinosa.

“Ovdje imamo ogled soje sa deset sorti, jedan lijep primjer da i učenici proizvođači vide soju u uslovima prijedorskog polja. Na žalost, kasnila je sjetva sigurno oko 40 dana, što će se drastično odraziti na prinos. Problem kod kukuruza svakako je kasna sjetva, višak vode i visoka temperatura u vrijeme kada se kukuruz trebao početi metličiti. Očekujemo i tu drastično smanjenje prinosa”, rekla je Jovanka Dražić, profesorka stručnih predmeta.

Loši prinosi ratarskih kultura koji se očekuju ove godine, najteže će pogoditi farmere koji žive od ratarske proizvodnje, a to će se odraziti i na proizvodnju mlijeka i stočni fond.

D. S.