Na području prijedorske regije u punom jeku je žetva pšenice, dok je žetva ostalih strnih žita pri kraju. Prinosi pšenice su ispod prosjeka, a i otkupna cijena je dosta niža u odnosu na prethodnu godinu. Loši vremenski uslovi uticali su i na kvalitet ove poljoprivredne kulture, tvrdi Danijel Egić, rukovodilac prijedorske Kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Pored lošeg prinosa, imamo i loš kvalitet zrna pšenice. Jedini otkupljivač na teritoriji regije Prijedor je preduzeće „Jelena“ iz Draksenića, a cijena će se kretati od 0.28 KM do 0.32 KM, zavisno od kvaliteta – dodao je Egić.

Ovu priču potvrdio nam je i Dragan Janjić, poljoprivrednik iz Omarske. On na površini od oko 30 hektara uzgaja pšenicu i ječam i kaže da mu se prodaja ove godine ne isplati.

– Sreća pa imamo farmu i stoku. Zbog lošeg kvaliteta zrna pšenice, cijena je niska i ne isplati se za prodaju, pa ćemo sve ostaviti za stoku – rekao je Janjić.

Na području prijedorske regije pod pšenicom se nalazi blizu 3.000 hektara zemljišta. Od toga je više od 750 hektara na teritoriji grada Prijedora.

B.D.

PrethodniVUJASIN NOVI DIREKTOR CENTRA ZA SOCIJALNI RAD
SlijedećiINICIJATIVA O KOZARCU KAO OPŠTINI