8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

PRINOSI PŠENICE ISPOD PROSJEKA

Najnovije vijesti

Na području prijedorske regije u punom jeku je žetva pšenice, dok je žetva ostalih strnih žita pri kraju. Prinosi pšenice su ispod prosjeka, a i otkupna cijena je dosta niža u odnosu na prethodnu godinu. Loši vremenski uslovi uticali su i na kvalitet ove poljoprivredne kulture, tvrdi Danijel Egić, rukovodilac prijedorske Kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Pored lošeg prinosa, imamo i loš kvalitet zrna pšenice. Jedini otkupljivač na teritoriji regije Prijedor je preduzeće „Jelena“ iz Draksenića, a cijena će se kretati od 0.28 KM do 0.32 KM, zavisno od kvaliteta – dodao je Egić.

Ovu priču potvrdio nam je i Dragan Janjić, poljoprivrednik iz Omarske. On na površini od oko 30 hektara uzgaja pšenicu i ječam i kaže da mu se prodaja ove godine ne isplati.

– Sreća pa imamo farmu i stoku. Zbog lošeg kvaliteta zrna pšenice, cijena je niska i ne isplati se za prodaju, pa ćemo sve ostaviti za stoku – rekao je Janjić.

Na području prijedorske regije pod pšenicom se nalazi blizu 3.000 hektara zemljišta. Od toga je više od 750 hektara na teritoriji grada Prijedora.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!