U okviru republičke akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, u Policijskoj upravi Prijedor danas je održan sastanak povodom predstojećeg početka školske godine. Pored policijskih službenika, sastanku su prisustvovali direktori prijedorskih osnovnih škola, predstavnici Gradske uprave i Auto-moto društva Prijedor te preduzeća “Prijedorputevi” koje održava regionalne i magistralne puteve. Direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović” Zdravko Budimir podsjeća da su ovakvi sastanci postali praksa pred početak nastave, sve s ciljem bezbjednog kretanja djece. – Prvenstveno smo razgovarali o organizaciji  i početku nastave u novoj školskoj godini, s akcentom na neke zajedničke mjere koje će relevantni subjekti preduzeti da bi bezbjednost učenika bila u prvom planu. U ranijem periodu, bezbjednost djece bila je na zavidnom nivou, mada uvijek postoje određenih propusti koji su krivica nesavjesnih učesnika u saobraćaju – rekao je Budimir.

Republička akcija “Zaštitimo djecu u saobraćaju” počela je 25. avgusta, podsjetio je Zoran Jež, inspektor za bezbjednost saobraćaja. Tokom cijelog septembra biće pojačano prisustvo policijskih službenika na prilaznim komunikacijama do škola. Preventivno će se djelovati prema vozačima da poštuju ograničenja brzine i omoguće nesmetan prelazak djece preko kolovoza. Takođe će represivnim mjerama biti sankcionisani vozači koji se nepropisno parkiraju i prebrzo voze. Jež napominje da će pojačanom kontrolom biti obuhvaćena i vozila koja vrše javni prevoz djece.

– Prve aktivnosti već su započele i one se ogledaju u snimanju prilaznih komunikacija do osnovnih škola kako bi se utvrdila prohodnost pješačkih površina i eventualno otklonili nedostaci koji se tiču saobraćajne signalizacije. Mi ćemo u prvoj polovini septembra, u saradnji sa direktorima osnovnih škola, organizovati edukativna predavanja kojima će biti obuhvaćeni, prije svega, učenici prvih razreda, jer se radi o djeci koja će prvi put samostalno da učestvuju u saobraćaju – ističe Zoran Jež.

Iz Policijske uprave Prijedor apelovano je na vozače da kretanje prilagode potrebama djece koja učestvuju u saobraćaju, posebno u blizini škola. I  sami roditelji su odgovorni za kretanje đaka od škole do kuće, pa bi stoga i oni i vozači trebalo da ličnim primjerom pozitivno utiču na razvijanje svijesti kod najmlađih učesnika o odgovornom ponašanju. U školske klupe 1. septembra po prvi put će sjesti oko 530 prvačića s područja Prijedora.

 

D. S.