12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

PRIZNANJA I POKLONI PETORICI NAJAKTIVNIJIH ČITALACA

Najnovije vijesti

– Brat me je prvi put doveo u biblioteku. Učlanio sam se i otad sam redovan čitalac, a najviše uživam u naučnoj fantastici i nerealnim zapletima – rekao je Mihajlo Starčević, učenik šestog razreda OŠ “Desanka Maksimović” i  jedan od najaktivnijih čitalaca Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u 2016. godini.

Mihajlo Starčević, jedan od najaktivnijih čitalaca Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u 2016. godini

Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj čitaonici, pored Starčevića, zahvalnicama i prigodnim poklonima nagrađeni su učenik 3. razreda Gimnazije “Sveti Sava” Miloš Puđa, penzioneri Stojimir Novaković i Dušan Zekanović, dok je pravnik Vladimir Topić bio spriječen da prisustvuje dodjeli priznanja.

Miloš Puđa, učenik 3. razreda Gimnazije “Sveti Sava”

– Najviše volim čitati poeziju, francuske simboliste, avangardu, neosimboliste, nadrealiste i slično. Sem poezije, privlače me ruski klasici: Dostojevski, Tolstoj i druga provjerena literatura. Što se tiče mojih vršnjaka, ne mogu reći da su knjigomrsci, čitaju i oni, ali ne u istoj mjeri kao ja – iskren je gimnazijalac Puđa.

Prosječnom penzioneru danas su mnoge stvari luksuz, pa i kupovina knjiga. Zato mnogi od njih redovno navraćaju u Gradsku čitaonicu. Izuzetak nisu ni penzioneri Stojimir Novaković i Dušan Zekanović koji su bili prijatno iznenađeni titulom najaktivnijih čitalaca u 2016. godini.

Dušan Zekanović

– Uglavnom čitam dnevnu štampu. Kao čovjek u trećem životnom dobu,  drago mi je da su se baš mene sjetili u ovoj kulturnoj ustanovi – rekao je Zekanović.

Stojimir Novaković

Stojimir Novaković je već desetak godina u penziji i, kako kaže, čita sve: od stručne literature do domaćih, stranih pisaca i nobelovaca.

Direktor NB „Ćirilo i Metodije“ Mara Ećim podsjetila je da ova ustanova, već tradicionalno, nizom aktivnosti, među kojima i nagrađivanjem čitalaca, obilježava Dan biblioteke, 24. maj.

– Žao mi je što ovog puta nismo imali ni jednu damu među nagrađenim  čitaocima. Pored prigodnih poklona, pozvali smo naših pet najaktivnijih čitalaca na slavski ručak povodom slave i Dana biblioteke – rekla je Ećimova.

Ona je podsjetila da će program posvećen Danu biblioteke biti nastavljen u ponedjeljak, 13. „Majskim susretima mladih pjesnika“ u organizaciji Društva književnika „Snaga riječi” i prijedorske biblioteke. U utorak će biti  promovisan roman „Arzamas“ Ivane Dimić, dobitnice NIN-ove nagrade za roman 2016. godine. Promocija počinje u 19 časova u Gradskoj čitaonici. Od 22. do 27. maja Biblioteka će vršiti besplatan upis učenika osnovnih i srednjih škola. NB “Ćirilo i Metodije” raspolaže knjižnim fondom od oko 65 hiljada bibliotečkih jedinica i ima 1400 članova.

D.S.

foto: Giga