22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

PRIZNANJE ZA KREATIVAN RAD VLADIMIRU VANJI VLAČINI

Najnovije vijesti

„Praško kvadrijenale“, najznačajnija svjetska manifestacija posvećena scenografiji i scenskom prostoru održana je od 6. do 16. juna u Pragu. 

Oko 79 zemalja predstavile su svoje projekte kroz izložbe, performanse, radionice i predavanja, u  kojima je učestvovalo preko 800 umjetnika. Tema ovogodišnjeg 14. izdanja Kvadrijenala bila je – IMAGINACIJA, TRANSFORMACIJA, SJEĆANJE – tri različita ugla koja opisuju ciklične faze kreativnog procesa.

Magistar, Vladimir Vanja Vlačina, scenograf Pozorišta Prijedor, dobio je svojevrsno priznanje za svoj kreativni rad, učešćem u radionici “Spatial Dramaturgies. Interdisciplinary Macbeth” u okviru Kvadrijenala.  S obzirom na višemedijski karakter radionice (gdje na polju saradnje dizajneri miješaju, spajaju i brišu linije između višestrukih umjetničkih disciplina u potrazi za novim pristupima i novim vizijama), kod izbora učesnika je interdisciplinarnost bila presudna.

To se za proteklih 25 godina moglo vidjeti na sceni Pozorišta Prijedor, gdje je Vladimir Vanja Vlačina potpisivao scenografiju, dizajn svjetla, vizuelni dizajn, slikarske radove, grafički dizajn, fotografiju, kostimografiju i saradnju sa rediteljem u najširem smislu.

KV