11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

PROBLEM STUDENATA FINANSIJE I NEDOSTATAK DOMA

Najnovije vijesti

 

Svjetski dan studenata obilježava se 17. novembra, širom svijeta. Ono što ih najviše muči je nedostatak adekvatne finansijske podrške, zbog čega se studenti ne mogu fokusirati samo na svoje obrazovanje, već moraju da brinu i o egzistencijalnim pitanjima.

img_9774

– Finansije su ono što uvijek muči studente. Broj stipendija nije dovoljan i država bi morala više pažnje da posveti tome te da tako podrži studente – rekao je Duško Marinović, predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta.

Prijedorskim studentima je problem i nedostatak studentskog doma, budući da u gradu postoje tri visokoobrazovne ustanove, a njih pohađa značajan broj studenata koji ne žive u Prijedoru. To je naročito izraženo u Visokoj medicinskoj školi, gdje studije pohađaju i studenti iz inostranstva.

img_9785

Marinko Curić, predsjednik Studentske organizacije Visoke medicinske škole, rekao je da zgrada u kojoj se ova ustanova nalazi ne pruža sve uslove za adekvatno odvijanje nastave, jer nema dovoljno učionica, a ni laboratorija za praktičnu nastavu. Curić je dodao da su visokoobrazovne ustanove velik potencijal za Prijedor i da ne bi škodilo da se više pažnje posveti rješavanju ovih pitanja.

img_9781

Prof. dr Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta, uporedio je vrijeme kada je on bio student sa današnjim.

– Nekad je svaki student imao zadovoljene životne potrebe, a standard je bio daleko bolji. Sistem studiranja nije bio ovoliko intenzivan kao danas, jer se sad u kratkom periodu mora proći kroz veliku materiju. Takođe, većina studenata je nekada mogla da računa na stipendije, a po završetku studija i na zaposlenje – rekao je Malbašić. Svjetski dan studenata obilježava se u znak sjećanja na devet studenata Univerziteta u Pragu, koje su 17. novembra 1939. godine pogubile snage nacističe Njemačke.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga