9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

PROBLEM U GOMJENICI IZAZVALE RJEČICE U BLIZINI RIBNJAKA

Najnovije vijesti

Iako je vodostaj Sane u opadanju, i dalje je kritična situacija u naselju Gomjenica. Problem su izazvale rječice u blizini Ribnjaka „Saničani“,  zbog čega je došlo do naglog porasta rijeke Gomjenice, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, nakon jutrošnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije. On je dodao da nije došlo do pucanja nasipa na ribnjaku i da su to dezinformacije.

– Sinoć nismo mogli procijeniti šta se tačno dešava. Došlo je do pada vodostaja okolnih rijeka, a Gomjenica je počela naglo da raste. Na ušću Miloševice i Gomjenice počelo je izlivanje vode, koja se izlila i u Vrbicama i u Muslimanskoj Gomjenici. Odgovorno mogu reći da ne postoji nikakvo oštećenja Ribnjaka „Saničani”, ali je postojala ogromna količina koja je zaplavila ribnjak. Da ne bi došlo do oštećenja ribnjaka, ispuštala se voda. Problem je u sistemu, jer ribnjak ne funkcioniše. Pojavile su se glasine da je pukao nasip u samom ribnjaku, ali to nije tačno. Sana je bila na visokom nivou, došlo je do zastoja vode i njenog povratka u tok Miloševice. Činimo sve napore da pomognemo ljudima, da ne bi došlo do većih šteta. Trenutno stanje pokazuje da će doći do smirivanja situacije na poplavnom području – rekao je Đaković.

Vodostaj Sane jutros u 9.00 časova iznosio je 485 centimetara i u blagom je padu, potvrdio je Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

– S obzirom na smanjen intenzitet padavina, očekujemo dalji postepeni pad vodostaja. Tokom noći, održavani su postojeći nasipi da ne bi došlo do njihovog narušavanja i prodora voda. Sve službe su bile u potpunosti u funkciji. Što se tiče daljih aktivnosti, gradonačelnik je naložio svim službama zaštite i spasavanja da izvršavaju zadatke, da se prati kontinuirano situacija na terenu, da se blagovremeno obavještava gradonačelnik i Štab za vanredne situacije te da se, u slučaju komplikovanja situacije, donesu odgovarajuće mjere – istakao je Vranješ.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice vrše ispumpavanje vode, da  ne bi došlo do naglog priliva rijeke Sane u Gomjenicu, kaže Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor.

– Još uvijek nam otežava velika količina vode koja ide iz Gomjenice, ali i iz Sane. Svima nam je malo lakše, jer opada nivo Sane. Po potrebi smo  vršili prevoz građana, dostavljali pitku vodu i hranu onima koji ne mogu iz svojih kuća – istakao je on.

Voda za piće na području Prijedora je ispravna i redovno se vrši njeno ispitivanje, tvrdi Vlado Reljić, direktor „Vodovoda“.

– U saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom, preduzimamo sve aktivnosti na kontroli i higijenskoj ispravnosti vode za piće. Uzimamo uzorke, šaljemo u Banjaluku i pratimo stanje. Preduzeli smo pojačano hlorisanje i voda je ispravna za piće – kaže Reljić.

Još se ne zna koliko je tačno stambenih objekata poplavljeno. Sjednice Štaba za vanredne situacije održavaju se kontinuirano i prati se stanje. Iz Štaba poručuju građanima koji su ugroženi i kojima je potrebna pomoć da pozovu broj 123.

B.D.