Savjet ministara donio je danas odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, potvrdio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.
On je istakao da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv virusa korona i da još nije u ozbiljnim problemima, te pozvao sve građane da se ponašaju u skladu sa preporukama.

“Najveći izazov biće šatorski karantini koje ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmjena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na današnjoj vanrednoj sjednici usvojen je i prijedlog odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

“Mi smo ovu odluku donijeli u nedjelju i definisali zemlje iz kojih građani ne mogu ući u BiH. Danas smo napravili izuzetak, da se ove mjere ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilote i osoblje aviona, da bi se mogao nesmetano odvijati saobraćaj. Za njih imamo posebne uslove ulaska u BiH”, naveo je Tegeltija.

On je dodao da je usvojen i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o formiranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

“Ovo tijelo je zaduženo za saradnju i koordinaciju od lokalnih zajednica do institucija BiH u borbi protiv virusa korona. Ovo tijelo imaće svoj koordinacioni centar u koji će se slivati sve informacije”, pojasnio je Tegeltija.

Na sjednici je donesena odluka i o načinu rada institucija u BiH i bezbjednosti zaposlenih u institucijama. 

SRNA

PrethodniGRADONAČELNIK POZVAO NA OTKAZIVANJE SKUPŠTINE
SlijedećiIN MEMORIAM: Preminuo protojerej-stavrofor Ranko Maletić